Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Fra 2017 skal alle Sosu-assistenter på plejehjem og i hjemmeplejen i Københavns Kommune dyrke en times obligatorisk styrketræning om ugen. »Kontroversielt og autoritært«, siger ekspert til Politiken.

En times styrketræning om ugen. Mere skal der ikke til, før det fysiske arbejde på et plejehjem bliver lettere for kroppen at klare. Det er resultatet af et treårigt pilotprojekt fra Københavns Kommune, hvor ansatte på en række plejecentre har dyrket obligatorisk motion i arbejdstiden.

600 medarbejdere på 10 plejecentre i København har deltaget i projektet, og efter tre år melder 47 procent, at arbejdet er blevet mindre hårdt. Det viser en evaluering af projektet fra Arbejdsmiljø København. Evalueringen viser faktisk så gode resultater over hele linjen, at Københavns Kommune vil gøre motion obligatorisk for alle sosu-assistenter og -hjælpere på kommunens plejehjem og i hjemmeplejen fra 2017.

Arbejdsgiverens ansvar
Sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune Ninna Thomsen (SF) ser projektet som en sikring af arbejdsmiljøet for en gruppe, hvor det fysiske ikke har været prioriteret på trods af, at arbejdsopgaverne ofte er fysisk hårde.

”Der er tradition for, at man i en række traditionelle mandefag med hårdt fysisk arbejde har haft fokus på træning i arbejdstiden, for eksempel hos politiet. Her er det en præmis, at man skal være fysisk trænet for ikke at blive nedslidt. Der halter de offentlige kvindefag bagefter”, siger Ninna Thomsen til Politiken.

Hun ser det som en nødvendighed at få sat fokus på nedslidning, fordi sosu-assistenter traditionelt er en gruppe, der har større sundhedsproblemer end andre erhvervsaktive danskere. En rapport fra 2013 fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at 52 procent af de kvindelige FOA-medlemmer i social- og sundhedssektoren er overvægtige. Det samme gælder for 55,9 procent mændene. 25,2 procent af kvinderne og 21 procent af mændene er daglige rygere.

”Nu er vi nødt til at tænke arbejdsmiljø på den lange bane for denne her gruppe. Det handler først og fremmest om, at der ligger et arbejdsgiveransvar, men også om skatteyderne, for hvis folk forlader arbejdsmarkedet, er det os alle sammen, der skal dække ind”, siger Ninna Thomsen.

Ekspert: Kontroversielt
Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, Aalborg Universitet, kalder tiltaget med obligatorisk træning i arbejdstiden for »kontroversielt« og »autoritært«.
”Det synes jeg er et ret vidtgående krav at stille. Ud over at man nedsætter den service, man skal give til borgerne, flugter det også med samfundets sundhedstyranni, hvor man ikke må ryge, drikke, og hvor man skal spise sundt. Man fratager folk friheden til at leve og have det arbejdsliv, som de har lyst til”, siger Flemming Ibsen.

Flemming Ibsen mener, at det ligger fjernt fra den dansk arbejdsmodel at gøre den type tiltag obligatoriske.
”Tidligere har man dyrket et frivillighedsprincip, hvor man har lavet kampagner, og så har folk selv kunne tage stilling”, siger Flemming Ibsen.
”Hvad bliver det næste, at man kun skal spise mad på arbejdspladsen, som borgmesteren har dikteret indholdet i?”.

FOA bakker op
Hos sosu-assistenternes fagforbund, FOA, kalder faglig sekretær Charlotte von Mehren det dog ”glædeligt”, at tiltaget med obligatorisk motion bredes ud til hele Københavns Kommune.
”Det her er jo alt sammen kun for at undgå, at kroppen bliver slidt af at gå på arbejde. Der kommer en arbejdsstyrke, der fysisk er bedre i form. Og så vil de være længere tid på arbejdsmarkedet”, siger Charlotte von Mehren.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *