Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Når julen nærmer sig, bliver der fyldt mange mandariner og klementiner i vores indkøbskurve – men hvad er egentlig forskellen?

De ligner hinanden og smager ens. Men der er faktisk en forskel på klementiner og mandariner – også selvom man meget let kommer i tvivl. Klementinen har typisk en tynd skal og få eller ingen kerner, mens en mandarin har en tyk skal og mange kerner. Mandarinen er derfor typisk også lettere at pille end en klementin. Og så er klementinen egentlig en sort af mandarinen. Den blev fremavlet af den franske præst Clément omkring år 1900. Vi spiser flest klementiner i november og december – og det er også den type, der sødest i frugtkødet.

Betegnelsen mandarin stammer formentlig fra den farve, som embedsmændene i det kejserlige Kina – mandarinerne – havde på. I England kaldes de tangerines efter Tanger – den marokkanske havn, hvor de første mandariner blev sejlet fra til Europa i 1841.

Højsæson til jul
Langt de fleste forbinder den lille søde citrusfrugt med vinteren og julen – og det er der da også god grund til. Højsæsonen for frugten er nemlig fra efteråret og vinteren, og derfor kommer mange naturligt til at forbinde den med julen.

Faktisk ville det være muligt at købe citrusfrugten allerede fra september – men der har den en grøn skal, og det vil forbrugerne simpelthen ikke købe. Klementiner og mandariner skifter farve ved temperaturforskelle, så når det bliver koldt nok, får frugten den orange farve.

De må bare ikke blive udsat for frostvejr. Hvis man åbner en citrusfrugt, og den virker tør, så er det typisk, fordi den har været udsat for frost.

En sund citrusfrugt
Der er også rigtig god grund til at købe både mandariner og klementiner og spise mange af dem her op til jul. Især hvis det er som en erstatning for en pebernød eller brunkage.

Klementiner og mandariner er nemlig rigtig, rigtig sunde. De er fyldt med C-vitaminer, som styrker vores immunforsvar. Og det har vi brug for ved denne årstid, hvor forkølelser, influenzaer og lungebetændelser er i omløb.

De er desuden rige på A-vitamin, folat, kalium, jern og fosfor.

Kilder: kk.no, b.dk, femina.dk og pol.dk

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *