Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Efter lang tids tovtrækkeri præsenterede VLAK-regeringen fredag aften en ny finanslovsaftale for 2018 indgået i samarbejde med Dansk Folkeparti. Vi giver dig her et overblik med Berlingske Finans som kilde.

Fredag aften præsenterede VLAK-regeringen sammen med Dansk Folkeparti en ny finanslovsaftale, der helt overordnet havde mest fokus på ældre, sundhed og politi. Men også med enkelte elementer, som er interessante for det danske arbejdsmarked. Hvad aftalen får af betydning for det offentlige forbrug og væksten herhjemme var ikke tal, som finansminister Kristian Jensen (V) stod klar med fredag aften. De kommer, når regeringen senere skal fremlægge økonomisk redegørelse, lød det fra ministeren.

Hvad er der af interesse for lønmodtagerne?
Allerede for næsten en måned siden præsenterede regeringen sammen med DF en erhvervs- og iværksætterpakke, der afsætter 14,7 mia. kr. frem til 2025 til at »styrke dansk erhvervsliv og skabe en stærk iværksætter- og aktiekultur,« bl.a. med en aktiesparekonto. Med finansloven sikrer partierne også, at skatten på fri telefon fjernes fra 2020, der efter de nuværende regler i dag beskatter omkring 480.000 lønmodtagere. Derudover er de allerede annoncerede sænkelser af taksterne over Storebælt nu er endeligt aftalt med finansloven.

Et andet skatteelement, som det er lykkedes parterne at blive enige om at få med på finansloven, er en afskaffelse af udligningskatten på indtægter fra pensionsopsparing. Udligningsskatten udgør 2 pct. i 2018 og 1 pct. i 2019 og er fuldt udfaset fra 2020.

Boligjobordning kom med – igen, igen, igen
Den omdiskuterede boligjobordning, som de fleste økonomer har kritiseret, gøres med finansloven for 2018 nu permanent. Det bliver dog i en lidt anden form, end det udspillet bød på. Med finanslovsaftalen sikres nemlig ordningens andet navn: Håndværkerfradraget. Partierne er blevet enige om, at bruge lidt mere end i udspillet – nemlig ca. 445 mio. kr. årligt på at videreføre boligjobordningen.

Der fastholdes et loft for fradrag for serviceydelser som f.eks. rengøring på 6.000 kr. om året, og samtidig kan danskerne fremover få et skattefradrag på op til 12.000 kr. for en række håndværksydelser som fx udskiftning af ruder, vinduer og døre samt tilslutning til bredbåndsnettet.

Skandalerne skal være fortid i Skat
Med budgetaftalen for det nye år er der også endnu flere milliarder afsat til at få ryddet op i Skat oven på de mange skandaler, der har rullet. I finansloven for 2018 har regeringen og DF både fundet 1,7 mia. kr. til at sikre den allerede lovede investeringsplan fra 2016, ligesom der nu ligges yderligere 3,8 mia. kr. i puljen. I alt afsættes 10,5 mia. kr. til Skat frem mod 2021.

Og hvad så med skattelettelser?
I forbindelse med regeringens finanslovsudspil kom også et skatteudspil på banen, men der har været lang vej til at blive enige med Dansk Folkeparti. Så langt, at en aftale ikke kunne lukkes samtidig med finansloven, hvilket regeringen ellers havde sat sig for. Det forlyder dog, at der kommer en skatteaftale inden jul. I hvert fald lover udenrigsminister og formand for Liberal Alliance, Anders Samuelsen, at der er store skattelettelser på trapper – »de største i mands minde,« skriver han på Twitter.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *