Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Kvinder må oftere trække i den varme striktrøje end mænd – og det er der en grund til.

Vi er gået ind i en kold og våd årstid, hvor vi må pakke os mere ind for ikke at fryse. Kroppens kerne skal gerne have en temperatur på 37 grader, mens temperaturen i selve huden er lidt lavere.

Hvis hudtemperaturen bliver under 20 grader, trækker blodårerne sig sammen.

”Hastigheden på varmetabet, altså hvor hurtigt man fryser, afhænger af, hvor stor forskel der er mellem hudtemperaturen og temperaturen i omgivelserne. Men lave vintertemperaturer øger denne forskel, og vi må tage tøj på, der holder mere på varmen,” siger Randi Eidsmo Reinertsen, der er fysiolog, professor og forskningsdirektør ved Sintef.

Kvinder beskytter sig hurtigere
I mange tilfælde er det sådan, at kvinder oftere og hurtigere fryser end mænd, og det er der faktisk en god grund til.

Kvinder beskytter sig mod varmetab ved at trække blodårerne i huden sammen ved højere temperaturer end mænd. Ved den samme rumtemperatur vil kvinder altså have en lavere temperatur i huden end mænd, og de vil føle, det er koldere.

”Det betyder, at kvinder beskytter sig hurtigere mod kulde end mænd og sørger for, at varmetabet fra kroppen går langsommere,” siger Randi Eidsmo Reinertsen.

Derfor skal kvinder typisk have en lidt højere rumtemperatur for at føle sig godt tilpas.

Kulden føles koldere
Man er ikke helt sikker på, hvorfor der er forskel på kvinder og mænd her, men forskerne har dog et bud. Det handler om, at kvindekroppen gerne er mindre end mandekroppen.

”Dermed har kvinder en større hudoverflade i forhold til kropsmassen, og varmetabet sker jo fra overfladen til omgivelserne. Det er også forklaringen på, at et barn er meget mere sårbart over for varmetab end voksne – overfladen er stor sammenlignet med kropsmassen, hvor varmeproduktionen sker,” siger professoren.

Lige nu, hvor vi lige er gået ind i den kølige årstid, vil kulden føles koldere end i marts. Det skyldes, at vi er vant til de højere temperaturerne, og når temperaturen kryber nedad, vil kontrasterne blive større, og vi reagerer derfor mere. Det samme gælder, når vi til foråret får mere varme igen eller rejser på ferie til de varme lande.

”Vi får det mere ubehageligt i et varmt land sammenlignet med dem, der bor der. Svedproduktionen øges, og kroppen tilpasser sig det nye klima. Det tager et par dage,” siger Randi Eidsmo Reinertsen til kk.no.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *