Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Man kan have vinterdepression på flere måder, og langt de fleste af os påvirkes af årstidens mørke.

Vi er gået ind i den mørke og kolde tid, hvor mange finder glæde i at hygge sig inden for med varm kakao, film og et tæppe. Men for nogen påvirker den mørke tid humøret så markant, at de føler sig triste, trætte og udkørte og har svært ved at finde nogen energi eller glæde i hverdagen.

I Danmark regner man med, at 5-10 pct. af befolkningen døjer med vinterdepression i større eller mindre grad, hvor symptomerne er tristhed, øget lyst til mad, vægtøgning, trang til at sove, nedsat sexlyst og at man undgår at være sammen med andre mennesker.

Men der findes faktisk flere former for vinterdepression, hvor man slet ikke har alle de karakteristiske symptomer. I en undersøgelse omkring vinterdepression deltog 1.000 voksne mennesker mellem 29 og 89 år. De blev bedt om at vurdere, hvor alvorligt de var ramt af vinterdepression – både fysisk og psykisk fra ’fraværende’ til ’mild, moderat og alvorlig’.

Normalt at mærke forskel
11 procent af deltagerne i undersøgelsen var ramt af vinterdepression, og de oplevede altså store udsving i deres trivsel mellem sommer og vinter. En stor gruppe oplevede desuden en lidt mindre forskel på trivslen mellem årstiderne, hvilket tyder på, at det er helt normalt at opleve lidt forskel i humøret alt efter årstider.

De sæsonbaserede symptomer kom i flere overraskende varianter:

1. Vinterdepression uden depression
En stor gruppe oplevede symptomer som mindre energi, behov for mere søvn, større appetit – men uden at føle sig deprimeret.

2. Vinterdepression med søvnløshed og lav apperit
En gruppe oplevede også at have vinterdepression med søvnløshed og lavere appetit. Stik imod de normale symptomer.

Vinterdepression kræver behandling
Det tyder altså på, at en del døjer med nogle lidt andre typer vinterdepression, der måske kræver andre behandlinger.

”Livskvaliteten reduceres i takt med, at det bliver mørkere for en stor del af befolkningen. Mange kæmper lidt med det i den mørke tid, men de kræver altså ikke behandling af den grund. Lyset regulerer jo vores døgnrytme,” siger Tove Gundersen, der er generalsekretær for Rådet for psykisk helse, til KK.no.

Ligesom undersøgelsen viste, døjer langt de fleste dog med forskel i humør og søvn om vinteren, når man sammenligner med sommeren. Skal man have diagnosen vinterdepression, skal symptomerne dog være så grelle og mange, at livet generelt bliver uudholdeligt og meningsløst. Og så er det vigtigt at søge hjælp.

”Det er for det første vigtigt ikke at opgive håbet. Det er nogle gange muligt at forudse og stoppe tilbagefald af depression, siger Gundersen, der råder til især at fokusere på fysisk aktivitet i naturen, gode mad- og søvnrutiner, at være ude i sol og dagslys, social støtte og lysbehandling, når vinterdepressionen skal holdes væk.”

Tilbage til nyhedsoversigten