Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

En god nats søvn er vigtig for os alle, og det kræver naturligvis en god pude. En god, ren pude. For ifølge eksperter skal pudebetrækket faktisk skiftes langt oftere end resten af sengetøjet. Og det er der gode grunde til. 

Hver nat skiller vores krop sig nemlig af med 15 mio. døde hudceller. Disse hudceller lægger sig dog ikke blot i sengetøjet. En stor del af dem bliver spist af husstøvmider, som lever i tekstiler som madrasser, polstrede møbler og tæpper.

De trives allerbedst ved en høj luftfugtighed, en høj temperatur og mørke – så med adgang til både føde, mørke, materialer og varme er sengen et perfekt levested for husstøvmiden. Mennesker kan udvikle husstøvmideallergi og få symptomer som røde øjne, løbende næse, nys og eksem. Allergien er faktisk over for midens afføring – ikke selve miden. Men ikke desto mindre er den alvorlig og ubehagelig.

Pude med 16 svampesporer
Bare tanken om de mange husstøvmider, der lever godt og trygt i vores puder, er formentlig nok til at ville vaske hovedpuden ofte. Men vores hovedpuder er også ekstra udsatte, da vi både har cremer og hårprodukter, der i løbet af natten gnides af i puden.

Forskning viser, at pudebetrækket faktisk kan indeholde op til 39 gange flere bakterier end madskålen hos et kæledyr og endda flere end på et toiletbræt.

Herudover har man også fundet ud af, at der faktisk kan findes helt op til 16 forskellige svampetyper i pudebetræk sammen med millioner af svampesporer. En af de mest almindelige af dem kaldes Aspergillus fumigatus, som kan være meget skadelig og give allergiske reaktioner og i værste fald skade både lunger og organer.

Vælg silke fremfor bomuld
Så med alle disse ret ulækre faktorer i baghovedet – hvor ofte skal vi så vaske hovedpuden? Ifølge eksperterne er det faktisk ret ofte. Nemlig hver anden dag.

Så når du har sovet med et pudebetræk i to nætter, så skal der et nyt på.

Og så skal man passe på med at vaske pudebetrækket med skyllemiddel. Det er ikke godt for porerne i ansigtet – og kan give uren hud. Og så råder eksperterne til, at man sover i silke fremfor bomuld, selvom det typisk er det foretrukne valg.

Silke slider nemlig mindre på hud og hår, og der er færre bakterier på, da bakterierne simpelthen ikke kan få lige så godt fat på silken. Silken absorberer heller ikke cremer og olier lige så godt, hvilket er bedre for huden.

Tilbage til nyhedsoversigten