Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Mange ville nok gerne have fingrene i opskriften på lykke. Hvis den findes. For lykken er jo af meget forskellig betydning fra person til person. 

Men hvad kan give den lille ekstra lykkefølelse? Er det penge? En ny bil? En dyr taske? Den materielle lykke kan måske mærkes, men en mere langvarig lykke skal der typisk arbejdes hårdere for.

Sonja Lyubomirsky fra University of California er professor og har skrevet bogen ’The How of Happiness’, som netop fokuserer på forskellene mellem lykkelige og ulykkelige mennesker.

Her får du syv af rådene, som kan give dig mere hverdagsglæde og lykke i dit liv:

1. Gør noget godt for andre
Det har altid være vigtigt i menneskets historie at hjælpe andre omkring os. Det giver nemlig glæde, som er koblet til belønningscenteret i hjernen.

”At gøre gode ting for andre er én af de vigtigste kilder til lykke. Vi bliver ofte mere glade af at gøre noget godt for andre end af at gøre noget godt for os selv,” siger Ragnhild Bang Nes, der er psykolog og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, til KK.no.

2. Udtryk din taknemmelighed ofte
Meget forskning viser, at det øger vores egen lykkefølelse at udtrykke vores taknemmelighed til andre. En øvelse kan derfor være, at man tænker over tre ting, man er taknemmelig for. Disse øvelser er guld værd for lykkefølelsen.

”Hvis du viser taknemmelighed over for din partner, bliver partneren glad. Du føler, at du har gjort en god gerning og bygger jeres forhold op. Og derudover bliver din partner glad, siger Thomas Winther,” der er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

3. Sammenlign dig ikke med andre
Det påvirker vores lykkefølelse, når vi sammenligner os med andre.

”Hvis du tænker på altid at have perfekt hår, perfekt hud og et perfekt liv, så vil dagene blive fyldt med nederlag. Hav større fokus på det, du faktisk får i dit liv, og fokuser ikke så meget på, hvad andre får i deres. Det er virkelig vigtigt,2 siger Ragnhild Bang Nes.

Hvis man fokuserer meget på materielle ting, kan det påvirke lykkefølelsen negativt, mens det giver mere lykke at fokusere på familie og venner.

 4. Plej dine relationer
Mennesker er flokdyr, og når vi har værdifulde relationer, giver det os og andre værdi.

”Både nære og fjerne relationer kan påvirke lykkefølelsen, og selv små samtaler med nogen i butikken eller en barista kan gøre dig lykkeligere,” siger Ragnhild.

5. Tag dig af din krop
Fysisk aktivitet er som en mirakelkur for vores lykkefølelse.

”Fysisk aktivitet gør os stærkere og udløser stoffer i kroppen, som løfter humøret. Fysisk aktivitet i både små og store doser giver os et lykkeløft,” siger forskeren.

Det samme gælder, når man sørger for at få sin søvn og god næring til kroppen.

 6. Vær til stede
Vi kan meget let virke fjerne, når vi sidder med telefonen eller foran fjernsynet. Men det er faktisk vigtigt for os at dyrke nærheden.

”At være til stede, bevidst nærværende, kan ændre sindsstemningen på et øjeblik. Mærk solen, der varmer dit ansigt eller smagen af et sommer-jordbær. Nærvær i sanselige og æstetiske oplevelser som musik, vind og luft kan også øge lykkefølelsen,” siger Ragnhild Bang Nes.

At være til stede i det, der sker inde i dig selv, er også en vigtig kilde til lykke.

7. Lær noget nyt
At lære noget nyt gør noget godt for vores belønningssystem i hjernen.

”Nye kundskaber tager os ud af hverdagen og vanerne. Der findes en verden af kundskab og fortællinger, nye færdigheder at opbygge. Det gør os lykkeligere og giver en følelse af at mestre noget,” lyder rådet fra eksperten.

Kilde: KK.no

Tilbage til nyhedsoversigten