Der er en smule at glæde sig over – men langt mere at være skuffet over – i den nye reform af beskæftigelsesindsatsen, lyder det fra Eva Obdrup, formand for Danske A-kasser.
Den største skuffelse er, at a-kasserne ikke har fået det øgede ansvar, som regeringen ellers klart meldte ud i sit regeringsgrundlag.
Allerede i december 2022 slog regeringen fast i grundlaget, at a-kasserne skulle have mere ansvar for deres egne ledige. Alligevel er det ikke blevet en realitet i den politiske aftale, der netop er landet mellem regeringen, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.
“Politikerne har forpasset en oplagt chance for at sikre en mere enkel og attraktiv støtte til de ledige, der står tættest på arbejdsmarkedet,” siger Eva Obdrup.
Hun understreger, at a-kasserne kender både deres medlemmer og arbejdsmarkedet bedre end nogen andre. Derfor havde det været en helt logisk løsning at udvide deres ansvar.
“Vi tilbød at overtage ansvaret for de ledige i de første seks måneder af ledighedsperioden – i stedet for de nuværende tre. Det ville både give bedre støtte og samtidig skabe store besparelser for kommunerne, som nu står over for at skulle finde tre milliarder i besparelser på indsatsen. At man i stedet vælger at parkere a-kasserne i et par forsøg, er for mig næsten ubegribeligt. Det er i hvert fald meget skuffende,” siger hun.
To forsøg i stedet for reel ansvarsoverdragelse
I stedet for det større ansvar er a-kasserne blevet tildelt to forsøgsordninger. Den ene handler om frit valg mellem kommune, a-kasse eller anden aktør i de første fire måneder af ledighedsforløbet for udvalgte dagpengemodtagere i en treårig forsøgsperiode.
Den anden forsøgsordning giver, også i en treårig periode, udvalgte dagpengemodtagere mulighed for at have kontaktforløbet i a-kassen i fire måneder i stedet for de nuværende tre.
“Forsøget med frit valg er spændende nok – og vi er ikke i tvivl om, at mange medlemmer vil vælge os, fordi vi netop er dem, der kan hjælpe bedst. Men der er ved at opstå en form for forsøgs-træthed i systemet. Vi vil meget hellere bruge vores ressourcer – både menneskelige og økonomiske – på at hjælpe alle vores medlemmer bedst muligt.
Og forsøget med én måneds ekstra kontaktforløb rammer lige ned i den træthed. Vi har allerede bevist, at vi kan løfte opgaven med ansvaret for kontaktforløbet med egne medlemmer – vi mener ikke, at der er behov for endnu et forsøg.”