Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

De fleste nyder gerne et glas vin til maden – men hvis man vil tage hensyn til sin sundhed, er der så en type vin, der er bedre end den anden?

Rødvin har længe haft ry for at være det sundere valg på grund af det højere indhold af antioxidanter. Tidligere undersøgelser har antydet, at rødvin kan have en positiv effekt på blodtryk, hjertesygdomme og endda kræftrisiko. Men ny forskning udfordrer nu denne opfattelse.

Forskere har gennemgået 42 studier med næsten 96.000 deltagere, og konklusionen er klar: Hverken rødvin eller hvidvin nedsætter risikoen for kræft. Tværtimod øger alkohol generelt risikoen.

Hvidvin skiller sig ud
Forskning har allerede påvist en klar og generel sammenhæng.

“Omkring 100.000 kræfttilfælde kan forbindes direkte til alkoholindtag. Så når vi kan minde befolkningen om, at deres livstilsvalg kan nedsætte risikoen for at få kræft, er det vigtigt,” siger Dale Shepard, der er læge og onkolog ved Cleveland Clinic til Health.com.

Selvom alle former for alkohol generelt øger kræftrisikoen, viste undersøgelsen, at hvidvin skiller sig negativt ud på to områder. Personer, der drikker hvidvin, har en 22 % højere risiko for at udvikle hudkræft, og blandt kvinder, der drikker hvidvin, er den samlede kræftrisiko 26 % højere.

Forskere er endnu ikke sikre på, hvorfor hvidvin ser ud til at være særligt problematisk. En teori er, at højt alkoholforbrug kan føre til adfærd, der øger risikoen for hudskader – for eksempel at glemme solcremen eller bruge for meget tid i solen, og måske er det oftere kold hvidvin, der er med ude i solen. Men hvorfor netop hvidvin mere præcist skulle have denne effekt, er endnu uklart, og forskerne ønsker at undersøge det nærmere.

Det gør alkohol ved kroppen
Så hvad ved vi generelt om alkohol og kræftrisiko? Når kroppen nedbryder alkohol, dannes stoffet acetaldehyd, som kan skade DNA og øge risikoen for kræft. Alkohol kan også forårsage oxidativ stress i kroppens celler og påvirke hormonniveauer, hvilket især kan have betydning for udviklingen af brystkræft.

Derudover kan alkohol øge optagelsen af skadelige stoffer fra tobaksrøg, hvilket gør rygning endnu farligere, hvis man samtidig drikker.

Den nye forskning understreger altså, at der ikke findes en “sund” alkoholtype, når det gælder kræftrisiko, og at hvidvin endda skiller sig en smule ud. Selvom rødvin ofte fremhæves for sine antioxidanter, er der ingen beviser for, at det opvejer de skadelige virkninger.

Konklusionen er klar: Hvis du vil minimere din kræftrisiko, er det bedste – og måske også kedeligste – valg altså at begrænse eller helt undgå alkohol.

Tilbage til nyhedsoversigten