Efter ugers tvivl melder SF nu ifølge Altinget.dk klart ud. Partiet giver nu grønt lys til, at regeringen kan gennemføre sine planlagte besparelser i beskæftigelsesreformen.
SF har truffet den afgørende beslutning. Efter at have signaleret modstand mod flere af de centrale elementer i regeringens beskæftigelsesreform, melder partiet nu ud, at de ikke vil spænde ben for de forligsbelagte initiativer.
“Vi vil ikke modsætte os, at et rimelig bredt flertal kan gennemføre det her, også for næste år,” siger SF’s finansordfører, Sigurd Agersnap, til Altinget.
Det betyder i praksis, at en stor del af de besparelser, som hidtil har været sat i bero – herunder besparelser knyttet til forlig om sygedagpenge, fleksjob og kontanthjælp – nu kan føres ud i livet fra 2026.
Medarbejdere skal ikke holdes hen
Handler det her i virkeligheden mest om, at I ikke vil skrive jer helt ud af beskæftigelsespolitikken?
“Nej. Det, der er tungen på vægtskålen, er, at vi ikke vil holde den usikkerhed, som medarbejderne i jobcentret står med. De har ventet længe på en afklaring, og at vi så skulle forlænge den et år, tror jeg ikke gavner noget,” fortæller Sigurd Agersnap.
I april sagde partiets beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, ellers klart:
“Som udgangspunkt kan der ikke gennemføres noget af det her, fordi vi er forligspartnere. Så må de først gøre det efter, de har sagt forliget op,” sagde han til Altinget.
Siden har meldingerne dog været mere åbne og efter dialog med både ministeriet og egne kommunale baglande, har partiet valgt ikke at blokere.
“Vi har overvejet det, men at stemme imod det, alene fordi vi dermed kan forhindre, at andre partier gennemfører det, vil være den forkerte vej at gå,” siger Sigurd Agersnap.
Regeringens milliardbesparelser kan realiseres
SF forlod forhandlingerne, da regeringen ikke ville imødekomme deres ønske om at give a-kasserne en større, permanent rolle i beskæftigelsesindsatsen og samtidig fastholde besparelser målrettet unge.
Kort forinden havde Pia Olsen Dyhr og FH-formand Morten Skov Christiansen advaret i et indlæg i Altinget om, at det ville være “en kæmpe fejl” at ignorere fagbevægelsen.
Regeringen og aftalepartierne (Liberal Alliance, Konservative, Dansk Folkeparti og Radikale) kan nu fortsætte arbejdet med implementeringen af de dele af reformen, der hidtil har været låst bag forlig. Det drejer sig blandt andet om:
- Afskaffelse af ressourceforløb og jobafklaringsforløb
- Ændringer i sygedagpengesystemet
- Ny årlig afklaringsret for kontanthjælpsmodtagere
Ifølge aftaleteksten vil disse dele nu kunne træde i kraft fra foråret 2026, sammen med resten af reformen.