Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Ifølge Børsen kræver flere udenlandske selskaber, at deres ansatte skal vaccineres, hvis de vil tilbage på kontoret. Danske virksomheder tøver dog – indtil videre – med at stille krav om vaccination.

Mens amerikanske virksomheder på stribe indfører krav om, at deres ansatte skal vaccineres, hvis de vil tilbage på kontoret, er danske virksomheder anderledes tilbageholdende med at indføre et sådant krav.

Flere afviser helt at indføre et vaccinekrav, mens andre kan finde på at ændre holdning, alt efter hvordan pandemien udvikler sig de næste seks måneder, lyder meldingerne fra en lang række af Danmarks største virksomheder på tværs af industrier, som Børsen har talt med.

Hos Danmarks største private arbejdsgiver ISS, hvis 370.000 ansatte er til stede på virksomheder, sygehuse og kontorer verden over, afviser adm. direktør Jacob Aarup-Andersen at indføre et vaccinekrav for sine ansatte.
“Vi kommer ikke til at tvinge vores medarbejdere til at blive vaccineret. Det er et frit valg,” siger Jacob Aarup-Andersen.

Medicinalvirksomhederne Bavarian Nordic og Ambu vil heller ikke stille krav til sine ansatte om vaccination, og ifølge de to virksomheder er det også irrelevant, da de oplever en høj vaccinetilslutning blandt deres ansatte.
“Og helt grundlæggende er vi ikke tilhængere af tvang,” lyder en del af forklaringen fra Ambus kommunikationsafdeling.

Nultolerance i USA
Diskussionen om vaccinekrav er blusset op, efter at Google og Facebook i slutningen af juli meldte ud, at de kræver, at alle medarbejdere i USA skal være vaccinerede, før de igen kan få adgang til deres arbejdsplads.

Siden da er en lang række amerikanske virksomheder fulgt trop med et lignende krav. Det gælder bl.a. flyselskabet United Airlines, kødproducenten Tyson Foods samt detailhandelsvirksomheden Walmart.

I Storbritannien har transportministeren opfordret virksomhederne til at indføre vaccinekrav, og i USA har præsident Joe Biden krævet, at offentligt ansatte skal oplyse, at de er vaccinerede, og ellers skal de imødekomme en række nye krav, der indebærer regelmæssige test, ansigtsmasker samt afstandskrav med mere.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil ikke komme med en lignende opfordring til danske virksomheder og understreger, at vaccination skal ske ad frivillighedens vej.

“Jeg synes, at udrulningen af vacciner herhjemme kører godt, og der er styr på smittespredningen. Derfor mener jeg slet ikke, at vi er et sted, hvor man skal kræve et så vidtrækkende indgreb i ansattes privatliv,” siger han i et mailsvar til Børsen.

Højt på dagsordenen
Hos biotekselskabet Genmab stiller man endnu ikke vaccinationskrav til medarbejderne, men her er man anderledes i vildrede om, hvordan tilgangen skal være fremadrettet.

Jan van de Winkel, adm. direktør i Genmab, oplyser, at vaccinationskrav er noget, der aktuelt diskuteres i den enhed, der håndterer Corona-pandemien, og som han er formand for. I denne uge skal enheden have møde om netop det emne, fortæller han til Børsen.

“Jeg håber, at de fleste Genmab-medarbejdere vil forstå vigtigheden af at lade sig vaccinere, så vi kan få ryddet pandemien af vejen. Det har vi forklaret gentagne gange,” siger Jan van de Winkel.

Heller ikke medicinalvirksomheden Novo Nordisk, smykkevirksomheden Pandora, redningskoncernen Falck eller transportkæmperne A.P. Møller-Mærsk og DSV Panalpina har lige nu planer om at indføre krav om vacciner.

Ifølge Jens Lund, finansdirektør i DSV Panalpina, opfordrer transportkæmpen sine ansatte til at blive vaccineret og tilbyder dem også hjælp til at blive det.
“I nogle lande, hvor det offentlige ikke betaler for vaccinen, tilbyder vi vores ansatte at betale for dem. Det har bl.a. været tilfældet i vores servicecenter i Manila i Filippinerne,” siger Jens Lund til Børsen.

MH er klar med rådgivning
Ifølge adm. direktør Bjarne von Osmanski er det Merkonomernes vurdering, at arbejdsgiveren som udgangspunkt ikke kan kræve, at medarbejderen bliver vaccineret mod Covid-19.

“Folketinget vedtog i november 2020, at arbejdsgivere kan pålægge medarbejdere at blive testet for corona, hvis det er sagligt begrundet. En saglig begrundelse betyder i denne sammenhæng, at testen skal ske for at begrænse smittespredning, herunder hensynet til de øvrige ansatte, eller på grund af driftsmæssige hensyn,” fastslår Bjarne von Osmanski og fortsætter:

“Der er ikke lovgivning, der giver arbejdsgivere ret til at kræve vaccination af deres medarbejdere, og det er dermed ikke en forudsætning for at kunne få lov at gå på arbejde. Der kan dog opstå et problem, hvis den manglende vaccination betyder, at du vil være forhindret i at opfylde dine forpligtelser over for din arbejdsgiver. Det kan eksempelvis være situationen, hvis dit arbejde indebærer udlandsrejser, og du ikke kan rejse på baggrund af vaccine-krav fra danske eller udenlandske myndigheder. Det kan indebære ansættelsesmæssige konsekvenser for dig, hvilket i sidste ende kan medføre en saglig opsigelse.”

Tilbage til nyhedsoversigten