Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Hvis du er træt og udkørt og har svært ved at koncentrere dig, kan det være stofskiftet, den er gal med.

Det er nok de færreste mennesker, der tænker på, om deres stofskifte er i balance. Men stofskiftet spiller faktisk en vigtig rolle for kroppens evne til at omdanne den mad, man indtager, til energi. Og fungerer det ikke, kan det genere på flere måder.

Stofskiftehormonerne påvirker nemlig hjernen, og det gør bl.a., at man bliver træt og udkørt.

”Der opstår også flere symptomer fra hjernen såsom dårlig hukommelse og koncentration. Mange fortæller om en hjernetåge, og nogle tænker over, om de er ved at blive demente,” siger Lars Omdal fra Balderklinikken.

Et lavt stofskifte er normalt at få, når man bliver ældre, og man oplever ofte en vægtøgning i samme forbindelse. Faktisk er op mod 10 pct. af alle voksne kvinder ramt af lavt stofskifte, mens tallet er 3. pct. for mænd.

Årsagen kendes ikke
Man kan også lide af for højt stofskifte, hvilket 5 pct. af voksne kvinder og 2 pct. af voksne mænd gør. Fælles for de to lidelser er, at kun 50 pct. ved, at de har sygdommen, og hovedårsagen er en autoimmun reaktion.

”Det vil sige, at immunforsvaret laver sygdommen. Årsagen er desværre ukendt. Alle kroppens celler påvirkes af stofskiftet, så symptomerne er meget forskellige fra patient til patient, både for højt og lavt stofskifte,” siger Per Medbøe Thorsby, der er læge og specialist i endokrinologi ved Oslo Universitetssygehus, til KK.

Lægen kan med en blodprøve teste for begge lidelser, og det kan medicineres.

Her er 6 tegn på, at dit stofskifte er lavt, og du skal ringe til lægen:

1. Du er meget træt
Træthed er normalt, hvis du ikke får nok søvn eller træner for hårdt. Men er du ofte træt uden grund, kan det være stofskiftet, da kroppen dermed ikke arbejder effektivt nok med at omdanne mad til energi.

2. Din hud og dit hår er tørt
Hvis stofskiftet er lavt, kan kroppen ikke holde hud og hår sundt – og det viser sig med tørhed.

3. Sukkertrang
Har du hang til søde sager og kulhydrater, kan det være et tegn fra kroppen på, at den har brug for mere energi. Hvis du spiser sundt og sover nok, men stadig har en voldsom sukkertrang, kan det være, at kroppen ikke er god nok til at omdanne maden til den energi, som kroppen har brug for.

4. Du tager på i vægt
Hvis du tager på, mens du spiser sundt, kan det også være stofskiftet, der halter.

5. Du fryser hele tiden
Dit stofskifte er også med til at generere varme til din krop, så hvis du ofte fryser, kan det være pga. lavt stofskifte.

6. Kognitive udfordringer
Hukommelsen kan svigte, og det kan være svært at koncentrere sig.

Tilbage til nyhedsoversigten