Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Et bredt flertal af Folketingets partier har ifølge Berlingske indgået en aftale om, hvordan corona-ramte virksomheder skal betale lån tilbage til staten.

Fristerne for at tilbagebetale to corona-lån udskydes, og perioden for afdragsordninger udvides. Det er resultatet af en ny politisk aftale, som et bredt flertal af Folketingets partier torsdag er blevet enige om.

”Regeringen ønsker at hjælpe de virksomheder, som kan være i en svær situation, nu hvor tilbagebetalingen af lånene forfalder. Derfor er jeg glad for, at vi sammen med et bredt flertal af Folketingets partier har fundet en model, som justerer tilbagebetalingsplanerne og giver virksomhederne mere luft til at håndtere udfordringerne det kommende halve år,” siger skatteminister Morten Bødskov (S) i en pressemeddelelse.

Konkret bliver tilbagebetalingsfristen for de momslån, der forfalder til betaling 1. november 2021 og 1. februar 2022, udskudt, således at de nu først skal tilbagebetales 1. april 2022.
Dermed udskydes tilbagebetalingsfristerne for godt 61.000 lån for samlet knap 21 milliarder kroner med mellem to og fem måneder, fremgår det af aftaleteksten.

Derudover bliver der lavet en afdragsordning, så virksomhederne kan samle deres lån hos Skatteforvaltningen og afdrage frem til 1. april 2024.

Afdragsordningen vil have en rente på 0,7 procent om måneden. Det svarer til en rente på 8,4 procent om året.

Samtidig lægger regeringen op til at forlænge garantiordningerne i Vækstfonden til udgangen af i år, som kan give mulighed for at yde lån i op til seks år for de hårdest ramte virksomheder, der ikke kan få banklån på sædvanlige markedsvilkår.

Højt renteniveau
Hos landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, kalder man det “meget vigtigt, at der er indgået en aftale, der sikrer, at de hårdest ramte virksomheder med statslige corona-lån, primært i form af moms og A-skat, ikke skal betale deres gæld her og nu.”

”Det ville sandsynligvis have ført til en serie af konkurser blandt ellers sunde virksomheder,” siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i Dansk Industri.

”Vi havde gerne set, at gælden kunne afvikles over en længere periode end de 24 måneder, og renteniveauet er også ganske højt. Men vi glæder os over, at der trods alt er lavet en politisk aftale. Vi skal tilbage til normalen. Det danske samfund lever af et omstillingsparat arbejdsmarked, og ingen er tjent med, at virksomheder, som ikke bør være i live, holdes ‘kunstigt’ i live,” tilføjer han.

Under corona-krisen har især turisme- og oplevelseserhvervet været hårdt ramt, og fremtiden er fortsat uvis for en del virksomheder, påpeger Kirsten Munch, politisk direktør i brancheorganisationen HORESTA.

”Derfor er der fortsat brug for at finde målrettede løsninger for at sikre de hårdest ramte virksomheder som eksempelvis de store kongres- og messecentre, hvor det tager længere tid at få forretningen tilbage,” siger hun.

Tilbage til nyhedsoversigten