Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Hvis du har problemer med at falde i søvn, kan du måske afprøve disse lidt anderledes tips. 

Det er virkelig træls ikke at kunne sove, og det kan påvirke både humør, arbejdslyst, livsglæde og energi, når man sover for lidt og dårligt. På sigt kan det give store fysiske og psykiske konsekvenser.

Hvis du har prøvet de gængse søvnråd, som stadig ikke virker, er det måske på tide at prøve noget helt andet.

Her er 6 søvntips, du formentlig ikke har prøvet før:

1. Brug dæmpet, rødt lys
Mange ser fjernsyn eller læser på telefonen lige inden sengetid, men det er rigtig skidt med blåt lys fra skærmen. I dag har de fleste telefoner en funktion, hvor man kan ændre farvesammensætningen på telefonen, så der er færre blå og grønne farver, om aftenen. Rødligt lys er nemlig bedre. Og det gør det lettere at sove.

Hvis man ikke har mulighed for at gøre ovenstående, kan man købe briller, der blokerer det blå lys (fx med orange glas). Måske det kan hjælpe dig med at falde lettere i søvn.

2. Stærkt lys om morgenen
Har du sovet dårligt, har du nok mest lyst til at kaste dig på sofaen. Men her vil det faktisk være en god idé at gå en tur. At være ude i dagslys er nemlig vigtigt for at regulere døgnrytmen.

”Vores biologiske morgen er forskellig fra person til person, men du kan være sikker på, at den er startet en time før, du vågner af dig selv, siger Ståle Pallesen,” der er professor ved universitetet i Bergen.

At være aktiv tidligt på dagen og bruge dagslyset kan altså gøre det lettere at falde i søvn om aftenen.

3. Lav din dag om
Det er vigtigt at have tid at slappe af i tiden op til, at man skal sove. Derfor er det en god idé at ordne vasketøjet lige efter arbejdet eller skyde oprydningen til dagen efter, så det praktiske arbejde er ordnet tidligere på dagen.

”Vi anbefaler at indarbejde gode rutiner, da du gerne skal ned i gear i de sidste timer, før du går i seng. En del tænker meget på søvnen og bekymrer sig, om de kan sove. Men søvn er en fysiologisk automatisk adfærd. Jo mindre du tænker på den, desto lettere er det at sove,” siger Ståle Pallesen.

Sæt fx 20-30 minutter af til bekymring tidligt på aftenen. Skriv alt ned, du bekymrer dig om, på et ark og følg op med forskellige løsninger på bekymringerne. Så er det nemlig ude af systemet.

4. Drik koffeinfri kaffe
Byt gerne til koffeinfri kaffe sidst på dagen. Har du søvnproblemer, er det en god idé at skære ned på kaffe, te, cola og energidrik, der indeholder meget koffein, inden sengetid. Har du søvnproblemer, kan du skære ned på indtagelsen efter frokost. Koffein har en halveringstid på 3-6 timer.

5. Slap af om aftenen
Det gælder om at få ro på om aftenen. Lyt til en lydbog, dyrk meditation eller hør afslappende musik i de sidste to-tre timer.

”Vi fraråder krævende fysisk aktivitet, krævende intellektuelt arbejde eller at udsætte dig selv for stærke emotionelle stimuli, inden du går i seng,” lyder det fra Ståle Pallesen.

6. Arbejd med dine bekymringer
Hvis du bekymrer dig om alle mulige praktiske ting, er det en god idé at få tænkt på det i god tid inden sovetid. Hvis du skal huske noget vigtigt, kan du lægge det frem foran døren og sætte tid af til at få planlagt de næste dage, så du ikke gør det i sengen, når du lægger hovedet på puden.

”Procedurer, som reducerer bekymring inden sengetid, er gunstige,” siger Morten Engstrøm.

”Sæt hellere god tid af til det, før du går i seng, så det mentale arbejde er klaret, inden du rammer sengen,” siger Ståle Pallesen.

Tilbage til nyhedsoversigten