Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Ifølge Berlingske meddeler topchef i Mærsk, at et krav om vaccination bliver sat i værk ’inden for de næste tre måneder’.

Ansatte hos A.P. Møller – Mærsk skal fremover være vaccinerede mod corona, hvis de ønsker at møde fysisk op på kontoret. Det siger Søren Skou, der er topchef i virksomheden, til Berlingske.

Mærsk er den første større virksomhed i Danmark til at indføre kravet, der både vil gælde i Danmark og en række andre lande, skriver avisen. Ifølge topchefen vil kravet om vaccination blive sat i værk ’inden for de næste tre måneder’.

Fordi det i nogle lande er svært at få fat i vacciner, vil det ikke komme til at gælde i alle lande.
”Vi må gøre det så besværligt som muligt for dem, der ikke er vaccinerede, og kræve test hele tiden. Men vi kan ikke lave en global regel om det,” siger Søren Skou til Berlingske.

Grunden til, at virksomheden, der er Danmarks største, igangsætter det nu, er, at der ifølge denne er en bred viden om effektiviteten og sikkerheden ved Corona-vaccinerne.
Der vil ifølge topchefen være andre krav til de medarbejdere, der eksempelvis arbejder på havnene og i de lagerbygninger, der håndterer containerfragten.

Mærsk vil hjælpe med vaccinationer
Søren Skou siger også, at Mærsk gerne vil hjælpe med vaccinationer de steder i verden, hvor det kan være sværere at få medarbejderne til at lade sig vaccinere, skriver Berlingske. Beslutningen vil desuden blive gennemført i overensstemmelse med lokal lovgivning og inden for de overenskomster, medarbejderne arbejder under.

Det skriver Mærsk videre i en udtalelse til avisen. Der kan også være situationer, hvor der vil blive taget særlige hensyn grundet helbredsmæssige årsager.
Hos andre store virksomheder vil der ikke blive stillet direkte vaccinekrav til de ansatte i Danmark.

Fra Carlsberg lyder det fra pressechef Nina Brønden Jakobsen, at de ’anerkender, at det er et personligt valg’, når det kommer til at blive vaccineret, skriver Berlingske. Coop og Danske Bank planlægger heller ikke at indføre vaccinekrav.

Mærsk har mere end 80.000 ansatte i 130 lande, fremgår det på virksomhedens hjemmeside.

MH er klar med rådgivning
Ifølge adm. direktør Bjarne von Osmanski er det Merkonomernes vurdering, at arbejdsgiveren som udgangspunkt ikke kan kræve, at medarbejderen bliver vaccineret mod Covid-19.

“Folketinget vedtog i november 2020, at arbejdsgivere kan pålægge medarbejdere at blive testet for corona, hvis det er sagligt begrundet. En saglig begrundelse betyder i denne sammenhæng, at testen skal ske for at begrænse smittespredning, herunder hensynet til de øvrige ansatte, eller på grund af driftsmæssige hensyn,” fastslår Bjarne von Osmanski og fortsætter:

“Der er ikke lovgivning, der giver arbejdsgivere ret til at kræve vaccination af deres medarbejdere, og det er dermed ikke en forudsætning for at kunne få lov at gå på arbejde. Der kan dog opstå et problem, hvis den manglende vaccination betyder, at du vil være forhindret i at opfylde dine forpligtelser over for din arbejdsgiver. Det kan eksempelvis være situationen, hvis dit arbejde indebærer udlandsrejser, og du ikke kan rejse på baggrund af vaccinekrav fra danske eller udenlandske myndigheder. Det kan indebære ansættelsesmæssige konsekvenser for dig, hvilket i sidste ende kan medføre en saglig opsigelse.”

Tilbage til nyhedsoversigten