Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Hvem fandt egentlig på at fælde et træ, slæbe det ind i stuen og pynte det op til jul?

Julen er lig med traditioner – det gælder både adventskranse, julekalender, julegaver, julemad og ikke mindst juletræet.

Men hvorfor er det nu lige, at vi fælder et træ, sætter det op inde i stuen og pynter det med hjerter, stjerner og lys til juleaften?

For mere end 500 år siden bar ugifte købmænd pyntede juletræer ind til markedspladsen i Riga, og det var første gang, at juletræet blev brugt i julen. Selve traditionen med at tage det ind i stuen stammer fra Tyskland, hvor det bedre borgerskab i løbet af 1700-tallet begyndte traditionen. I Danmark blev der første gang tændt et juletræ i 1808 i Holsteinborg, og det var via de dansk/tyske familier, at træet gjorde sit indtog i landet.

I København tændte familien Lehman det første juletræ i 1811, hvilket vakte stor opsigt, og danske digtere har sidenhen været med til at sprede budskabet om juletræet. Bl.a. H. C. Andersens fortælling om Grantræet.

Det var dog først i 1900-tallet, at træet blev en udbredt tradition i den danske jul – men gennem fremskridtsivrige præstegårdsmiljøer blev traditionen blåstemplet, og omkring 1. verdenskrig var det blevet en juletradition i de fleste danske hjem.

Rød og hvid pynt
Pynten på juletræet har fulgt med fra Tyskland, hvor man pyntede med perler, glaskugler, spiseligt pynt og hjemmelavet pynt. Der var kræmmerhuse og kurve, hvor der lå godter i, og der kunne hænge hjemmebagte peberkager i rødt bånd, der blev uddelt som gaver juleaften.

De røde og hvide farver har især været i højsædet efter 1864, hvor de dansksindede familier kunne vise deres nationalfølelse på juletræet. Det gælder også under besættelsen omkring 2. Verdenskrig, hvor danskerne kunne pynte juletræet i røde og hvide farver.

Toppen af juletræet har igennem tiden været pyntet med engle, nisser, storke, spir – og ikke mindst Betlehemsstjernen, der er den mest udbredte pynt til juletræets top i dag.

Juleaften danser vi også rundt om træet, hvilket er en særlig nordeuropæisk tradition. Dansen om træet har allerede været dyrket siden 1840’erne, hvor man bl.a. kender sangen Højt fra træets grønne top.

Og hvorfor så et grantræ? Ifølge Dansk Juletræsdyrkerforening er granen valgt, fordi den kan opfattes som et symbol på det evige liv. Og det er vel også ganske smukt på sådan en speciel dag.

Tilbage til nyhedsoversigten