Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Det er virkelig frustrerende, når man spiser sundt og motionerer – og vægten alligevel går opad.

Når man skifter chipsene ud med gulerodsstænger og chokoladen ud med en løbetur, er det typisk for at tabe sig. At begynde at spise sundere og træne mere regelmæssigt har mange fordele – fx bedre søvn, bedre selvtillid, bedre humør og mere energi.

Det er dog ikke altid, at en sundere livsstil gør, at man taber sig – og det kan naturligvis være frustrerende, hvis det er formålet. Men det er meget normalt, siger Anne Marie Skjølsvik, der er klinisk ernæringsfysiolog, til KK.no.

”Når man taber sig, er der meget, der ændrer sig i kroppen. Den skal regulere sig efter en ny kost, forbrændingen ændres, hormonerne ændres, og hvordan kroppen bruger energi ændres. Det er store ændringer for kroppen, som gør, at man ikke bare kan forvente, at vægten går nedad,” siger hun.

Her er 5 grunde til, du ikke taber dig på din nye, sunde livsstil:

1. Du spiser for lidt
Hvis kroppen får for lidt energi, går man rundt og er småsulten hele tiden, og så går kroppen i en slags sparetilstand, hvor den sparer på reserverne. Spis i stedet den rigtige mad og nok mad. Det betyder godt med grøntsager og proteiner ved hvert måltid. Vælg grove kornprodukter og drik nok vand i løbet af dagen. Og spis gerne hver 3.-4. time, råder Anne Marie Skjølsvik.

2. Du taber muskelmasse
Spiser du får lidt, går det ud over muskelmassen.

”Når kroppen ikke får nok næring, sparer den på fedtet, fordi det er nødvendigt til en eventuel krisesituation. Muskler, derimod, forbruger meget af kroppens energi. Derfor skiller kroppen sig først af med muskelmasse. Forbrændingen går så ned, og du vil tabe mere muskelmasse, og det vil igen føre til en lavere forbrænding,” siger eksperten.

3. Du opbygger muskelmasse
Hvis du er begyndt at træne igen efter en længere pause, er din krop i gang med at opbygge muskler, og det kan føre til en vægtøgning. Men det kan stadig være en fordel, for kropssammensætningen ændrer sig, og du vil formentlig mærke, at tøjet sidder bedre end før, og du får på sigt en højere forbrænding.

 4. Du spiser mere, end du tror
Selvom du spiser sundere, kan det sagtens være, at du stadig indtager den samme mængde kalorier.

”Mange, som skal tabe sig, tænker, at salat er godt, så længe man dropper dressing, men det, du putter i salaten, har også stor betydning. Laver du en salat med nødder, oliven, avokado og croutoner, vil salaten stadig have et højere kalorieindhold end to stykker knækbrød eller to skiver brød,” siger Anne Marie Skjølsvik.

Det kan være en god øvelse at skrive ned, hvad man spiser i løbet af en dag over en uges tid.

”Så får man en fin oversigt for sig selv, og de fleste vil automatisk ændre kosten i en bedre retning i løbet af ugen. Husk også, at meget af det vi drikker i løbet af en dag, indeholder kalorier og skal tælles med. Vand er den bedste tørstslukker,” siger hun.

 5. Sund mad har højere volumen end usund mad
Når man spiser sund mad, er der færre kalorier i 100 gram mad end usund mad. Og derfor har man typisk mere mad i maven, hvilket fylder og vejer mere, hvilket måske også kan ses på vægten.

Tilbage til nyhedsoversigten