Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Knap halvdelen af dem, der har fået ret til tidligere pension, kommer fra job. Det bekymrer i erhvervslivet og på Christiansborg. Ministeren fastholder ifølge DR Politik, at ordningen er en succes.

Der bliver jublet i regeringen og hos beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i disse dage over søgningen til den nye ret til tidligere pension. Det, der populært er blevet kaldt ‘Arne’-pension opkaldt efter bryggeriarbejderen Arne Juhl.

De første tal viser, at 10.888 borgere indtil videre har fået tilkendt retten i 2022. Af dem har 3.700 borgere allerede valgt at tage hul på pensionsudbetalingerne.

”Vi er både rigtig glade og stolte over, at der er så mange, der har søgt og fået tildelt en ret til at gå tidligere på pension efter lange og hårde arbejdsliv,” siger Peter Hummelgaard til DR Politik

Men en gammel talemåde lyder, at alt afhænger af øjnene, der ser. For et af grundskønnene bag ‘Arne’-pensionen, som er helt centralt for dansk økonomi, har vist sig at ramme et stykke ved siden af.

Knap halvdelen – 43 procent – af dem, der har indtil videre fået tilkendt retten til tidligere pension, kommer fra et job, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet. Det er langt højere end det, som regeringen skønnede. Den forventede, at det ville være hver fjerde, der kom fra et job.

Beskæftigelsesministeren erkender, at der er forholdsvist flere fra arbejdsmarkedet, der søger pensionsordningen, end man havde forventet.
”Det tal er lidt højere, men vidner omvendt om, at der er et klart behov på arbejdsmarkedet. At der er mange lønmodtagere, som er slidte,” siger han.

Virksomheder, plejehjem og hospitaler savner flere hænder
Det kan imidlertid være et problem på et arbejdsmarked, hvor arbejdsgiverne i forvejen skriger efter mere arbejdskraft. Og fortsætter tendensen, kan det være med til at fjerne flere ledige hænder på arbejdsmarkedet – og dermed forringe det såkaldte arbejdsudbud, vurderer Michael Svarer, der er professor i økonomi på Aarhus Universitet og tidligere overvismand.

”Det tyder på, at ordningen rammer bredt. Når man ikke visiterer folk i forhold til deres helbred og arbejdsevne, så kan arbejdsduelige også vælge ordningen. Og jo flere raske, der går på tidlig pension, jo større er den negative effekt på arbejdsudbuddet,” siger han.

Arbejdsgiverne: Ikke en sund ordning
Erhvervslivet har længe efterlyst en løsning på, at der er meget få ledige hænder, som virksomhederne kan rekruttere. I Dansk Arbejdsgiverforening ser administrerende direktør Jacob Holbraad nervøst med på sidelinjen. For hans medlemmer skriger efter flere hænder – ikke færre.

”Vi har aldrig set en større efterspørgsel efter arbejdskraft, end vi ser nu. Beskæftigelsen sætter rekord, ledigheden er meget, meget lav og virksomhederne skriger på arbejdskraft. Her har vi altså en ordning, der gør det stik modsatte. Det er ikke sundt,” siger han.

”Vi har hele tiden været bekymrede for, at Arne-pensionen ville trække mange folk ud af beskæftigelse og over på tidlig pension. Det er jo det, vi nu begynder at se de første tegn på, nemlig at ordningen virker sådan, at folk trækker sig ud af arbejdsmarkedet. Og det er vi selvfølgelig kede af,” siger han.

Tilbage til nyhedsoversigten