Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Få eksperternes råd til, hvordan du sætter mål – og holder fast i dem.

Har du også sat dig for at tabe fem kilo, droppe cigaretterne eller dyrke mere motion i 2022? Og er nytårsforsættet allerede blevet brudt? Så er du nok ikke den eneste.

Det er nemlig meget klassisk, at man fra 1. januar sætter sig et utroligt hårdt mål, og når det går i vasken, er man sendt helt tilbage til start. Men hvordan holder man en ny livsstil ved lige? Hvordan undgår man at vende tilbage de gamle, dårlige vaner?

Mari Eskerud, der er klinisk ernæringsfysiolog forklarer, at det vigtigste er at sætte helt konkrete mål. At man vil spise sundere, er fx alt for diffust.

”Du skal tænke på, hvad der er vigtigt for dig, og så skal du have det som mål og gå efter det. Hvis du lægger hårdt ud og spiser alt for lidt mad, vil du meget hurtigt gå død og spise alt det, du ikke må spise. Så spis nok mad til, at du ikke bliver træt, gnaven og sulten,” siger hun.

De mindst krævende ændringer
Mange, der vil tabe sig, begår også den fejl at gå for meget op i kalorier. Fx er kalorierig mad som fed fisk, olivenolie og peanutsmør næringsrigt og sundt for dig. Men tæller du kalorier, vil du sortere dem fra, fordi de fylder for meget i regnskabet.

Så hvor skal man mere præcist sætte ind? Mari Eskerud peger på, at man skal tage fat på de ændringer, der kræver mindst af dig, men som samtidig har stor effekt. Fokuser gerne på ting, du gør ofte – og ikke det ene stykke chokolade, du spiser i ny og næ.

Og for nogle vil det være gavnligt at starte hårdt ud.

”Det kan gå an, men pas på det ikke bliver for ekstremt. Husk at tillade dig, at det går lidt op og ned. Hvis det føles overvældende at ændre meget, så tag i stedet små skridt,” siger hun.

Et mål uden for stor indsats
Man kan også følge det råd, der handler om, at man skal begynde med det, man skal have mere af – og ikke mindre af. Det er langt mere motiverende og effektivt. Fx at sætte sig for at få mere grønt i hverdagen.

”Det mål kan vi alle have godt af, og vi kan klare det uden for stor indsats at skulle øge indtaget af grøntsager til måltiderne. At fylde tallerkenen op med mere af det grønne vil være en super måde at regulere vægten på. Grøntsager fylder maven op og skaber mere mæthedsfølelse med langt færre kalorier end fx ris og pasta,” siger ernæringsfysiolog Anette Skarpaas til KK.

Spis gerne mindst 250 gram grøntsager op dagen – og gerne op til et kilo. Og frosne er lige så gode som friske.

Kilde: KK.

Tilbage til nyhedsoversigten