Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Der er ifølge Altinget.dk et problem med den undersøgelse, som regeringen bruger til at lancere lovforslag om aldersneutrale jobansøgninger, siger eksperter. Men forslaget, som førstebehandles i indeværende uge, kan måske være et skridt i bekæmpelsen af ’ubevidst’ og ’statistisk’ diskrimination.

Det er komplekst at undersøge, om arbejdsgivere bevidst fravælger ældre. Det fortæller to eksperter, som begge har lavet studier på området, og de er ikke imponerede over Beskæftigelsesministeriets nye undersøgelse.

Det fortæller Per H. Jensen, som er professor på Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet.

“Ministeriets undersøgelse er næppe valid. Man beder en person svare på, hvorfor vedkommende ikke blev ansat. Ret beset ved de jobsøgende intet om det, da de ikke har kendskab til arbejdsgiverens overvejelser. På den måde kan man ikke tage den undersøgelse for gode varer.”

Aske Juul Lassen er lektor og ph.d. på Københavns Universitet med speciale i pensions- og aldringsstudier. Han siger, det er vigtigt at understrege, at undersøgelsen bygger på de ældres subjektive opfattelse.

”Problemet er, at arbejdsgiverne nok vil gå i den modsatte grøft. Jeg har lavet en rapport for Ældre Sagen, hvor jeg har talt med både seniorer og arbejdsgivere. Her siger arbejdsgiverne, at de ikke diskriminerer. Sandheden skal nok findes et sted mellem de to,” siger han.

S: Meget indikerer en udfordring
I Beskæftigelsesministeriets undersøgelse svarer hver anden af de adspurgte ledige ældre ja til, at ‘arbejdsgivere valgte mig fra på grund af min alder’. Spørgsmålet er en del af en evaluering af den såkaldte seniorpulje, som siden 2018 har støttet indsatser, der skal få ledige over 50 år i job.

Den evaluering blev offentliggjort i sidste uge – i forbindelse med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards nye lovforslag om at indføre aldersneutrale jobansøgninger. Og evalueringen blev også dækket af flere medier.

Beskæftigelsesordfører Henrik Møller (S) fastholder dog lovforslagets budskab, selvom eksperter sår tvivl ved undersøgelsen.
“Meget indikerer, at der er en udfordring og en problemstilling i forhold til alder. Det er også derfor, vi nu førstebehandler trepartsaftalen – i forhold til at alderen ikke må stå på ansøgningen. Jeg er sikker på, der kan være andre parametre at måle på. Men jeg synes, der er en klar indikation, uanset hvordan man opgør lige præcis den undersøgelse,” siger Henrik Møller til Altinget.

Det nye lovforslag skal forbyde arbejdsgivere at spørge om alder, når mulige kandidater skal uploade eller indlevere deres jobansøgning.
”Det vil forhåbentlig betyde, at ansøgningen bliver læst, og man kan komme i betragtning og ikke risikere at blive frasorteret med det samme i ansøgerbunken,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i pressemeddelelsen.

Tilbage til nyhedsoversigten