Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Fra den 1. februar ophørte corona med at være en samfundskritisk sygdom. Derfor er loven, der giver arbejdsgiverne hjemmel til at kræve at se Corona-pas fra medarbejderne, nu ifølge FH bortfaldet.

DI har i pressen meldt ud, at de mener, at de med ledelsesretten i hånden fortsat kan forlange at se medarbejdernes Corona-pas i en række situationer, men Fagbevægelsens Hovedorganisation er uenig i den udmelding:

”Den hjemmel, der var i loven om Corona-pas, er væk, nu når corona ikke længere er en sundhedskritisk sygdom. Og da oplysningerne i Coronapasset efter vores opfattelse er helbredsoplysninger, er lønmodtagerne beskyttet af helbredsoplysningsloven mod at blive pålagt at give sådanne oplysninger”, siger formand for FH, Lizette Risgaard.

Arbejdsgiverne må tage konsekvensen
”Arbejdsgiverne har i medierne og på Christiansborg kæmpet for at få fjernet de offentlige restriktioner, som de har oplevet, har begrænset deres friheder. Nu har de så fået deres vilje – men de er åbenbart ikke klar til at tage de oplagte konsekvenser, som fx at en restriktion som Corona-pas også fjernes”, siger Lizette Risgaard.

Hun mener endvidere, at hjemmestrikkede løsninger med privat ensidigt indført kontrol er en uskik:
”FH har intet imod at se på de udfordringer, der er på arbejdspladserne nu ift. smitte og sundhed og eventuelt indgå nye aftaler med arbejdsgiverne – sådan som vi har gjort hele vejen igennem Coronakrisen.

”Men vi kan ikke bakke op om arbejdsgivernes tag-selv-bord, hvor de bruger pressen til at gennemføre deres egen ensidige tolkning af reglerne”, siger Lizette Risgaard. Kontrol og restriktioner på arbejdspladserne må tage udgangspunkt i politisk velovervejede og velafvejede aftaler af parterne på arbejdsmarkedet”, siger FH-formanden.

MH: Der er brug for sund fornuft 
Formand for MH, Bill T. Brodersen pointerer, at det ikke nødvendigvis er lovgivning, der giver arbejdsgivere grundlag for at kræve corona-test af deres medarbejdere.
“Der kan f.eks. opstå et problem, hvis den manglende test betyder, at medarbejderen vil være forhindret i at opfylde sine forpligtelser over for arbejdsgiveren. Det kan eksempelvis være situationen, hvor arbejdet indebærer udlandsrejser, som ikke kan gennemføres på baggrund af test-krav fra udenlandske myndigheder. Derfor vil jeg opfordre til sund fornuft i hvert enkelt tilfælde, og hvis man er i tvivl, så kontakt meget gerne vores sekretariat for rådgivning i den konkrete situation,” opfordrer Bill T. Brodersen.

Tilbage til nyhedsoversigten