Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Prisen for brændstof ændrer sig i øjeblikket dagligt i et tempo, der ikke er set i flere år. Priserne er fortsat tårnhøje.

Siden Ruslands invasion af Ukraine i slutningen af februar har brændstofpriserne bevæget sig op og ned i et tempo, som ikke er set i flere år. Usikkerhed i markedet har sat sine spor i de danske brændstofpriser, hvor både prisen for benzin og diesel har nået rekordhøjder.

Og ifølge Finans.dk fortsætter de tårnhøje priser formentligt året ud, vurderer bl.a. kæderne Circle K og OK.

”Markedet er voldsomt volatilt i øjeblikket. Hvis vi kigger bare lidt længere tilbage, så var prishop på mellem 30-40 øre helt unormalt og meget sjældent. Siden krigens begyndelse har vi set prishop på 1-1,20 kr. på daglig basis, og det symboliserer det aktuelle marked, hvor tingene ændrer sig hele tiden,« siger Jesper Dan Holst Rasmussen,” seniormanager for prisfastsættelse hos Circle K.

Også dieselprisen bevæger sig med udsving, der ikke er set i flere år.

For bare få måneder siden var det muligt at fylde bilen med benzin til en literpris på 12,79 kr., mens en liter diesel kostede omkring 11 kr. pr. liter. Nu har benzinprisen ikke været under 14,19 kr. siden marts, mens diselprisen ikke har været under 12,49 kr. pr. liter i samme periode.

”Det er meget atypisk, at brændstofpriserne svinger så meget på dagligbasis, som de gør i øjeblikket. Vi har ikke set så store udsving i flere år, og selvom prisen er faldet lidt den seneste tid, så er den fortsat meget høj. Forventningen er, at dieselprisen efter sommer vil falde en smule, men benzinprisen ser umiddelbart ikke ud til at falde,” siger Rasmus Boserup, presseansvarlig hos OK.

Hos Circle K, der har mere end 225 tankstationer i Danmark, forventer man ikke, at markedet normaliserer sig lige foreløbigt. Derfor vurderer Jesper Dan Holst Rasmussen også, at de markante prisudsving på både diesel og benzin vil fortsætte året ud. Samme melding kommer fra OK.

”Vi skal nok helt hen i 2023, før markedet for brændstof normaliserer sig. Resten af året er forventningen, at priserne for både benzin og diesel fortsat vil være højt. Formentligt omkring 14-16 kr. pr. liter brændstof,” siger Jesper D. Rasmussen.

Skatterådet hæver kørselsfradraget
Som en reaktion på de stigende priser har Skatterådet helt ekstraordinært hævet kørselsfradraget for 2022.

Det er blot tredje gang på 30 år, at der midt i året er blevet pillet ved fradraget, som bliver benyttet af omkring 1,2 mio. pendlere.

Ændringen betyder, at pendlere kan se frem til at kunne foretage fradrag for befordring på op til 2,16 kr. pr. km i forhold til, at de efter de nuværende satser kan foretage fradrag for befordring op til 1,98 kr. pr. km. Det svarer til en stigning på 18 øre pr. km.

Stigningen er opgjort på baggrund af Skatterådets forventning om en gennemsnitlig benzinpris på 15,77 kr. pr. liter i år.

Tilbage til nyhedsoversigten