Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Pasta i alle mulige afskygninger er en ganske normal spise i det danske køkken – og hvad er lettere end at koge pasta? Kogende vand, pasta, olie og salt – og så er der serveret.

Men mange begår åbenbart en fejl, når de skal koge pastaen. Og det handler ikke så meget om mængden af salt eller kogetid, men det handler faktisk om olien. Ikke om hvilken slags olie og hvor meget. Men mere om, hvornår den tilsættes.

For det nytter faktisk ikke noget at hælde olien i kogevandet. Det vil nemlig føre til, at man lukker porerne, og pastaen trækker dermed slet ikke smagen ind. Og man får dermed ikke det bedste ud af pastaen.

”Det med olien passer. Pasta skal bare koges i vand med salt,” siger Charlotte Mohn Gaustad, som er kok og som driver Charlottes Husmorskole, til kk.no.

Spild af olivenolie
Hvis man gerne vil have olie på pastaen, kan man eventuelt hælde lidt over, når pastaen har kogt. Hvis man skal spise pastaen med en sauce til, klistrer saucen også bedre til pastaen, når den er uden olie.

”Jeg mener ikke, at olie i kogevandet har nogen funktion, og man vil bare ende med at hælde en masse dejlig olivenolie ud i vasken,” siger hun.

Konklusionen er altså, at man skal droppe olien i kogningen, men eventuelt tilsætte den senere, hvis man ønsker smagen.

Fuldkornspasta er det bedste valg
Men hvordan forholder det sig nu lige med pasta og sundhed, for der er jo en del kulhydrater i. Og skal man tabe sig, skal man helt bestemt være opmærksom på, hvor meget pasta der hældes op på tallerkenen.

Men fuldkornspasta kan være en fin hverdagsmad, hvis man deler sin tallerken op i tre. En tredjedel til grønsager, en tredjedel til kød/fisk/vegetaralternativer og en tredjedel til pasta/kartofler/ris.

”Men drop den lyse pasta til hverdag og brug fuldkorn i stedet,” lyder rådet fra Gunn Helene Arsky, der er selvstændig ernæringsfysiolog og cand.scient.

Hun laver gerne pasta med lidt olivenolie på – hældt på efter kogningen naturligvis – med hakket persille, hakkede mandler, citron og parmesan. Velbekomme!

Kilde: kk.no

Tilbage til nyhedsoversigten