Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Både SF og Enhedslisten vil ansætte hemmelige shoppere mellem 15 og 17 år for at teste, om butikker overholder reglerne for salg af alkohol og tobak til unge.

Regeringen er åben for at tage forslaget med i sundhedsforhandlingerne, men fagforeningen HK advarer kraftigt mod idéen, som de mener vil skade det psykiske arbejdsmiljø i branchen.

Teenagere på jagt efter spiritus i butikker og kiosker kan fremover været ansat af staten til at kontrollere, om butikkerne tjekker deres alder.

Sådan lyder essensen af et nyt forslag fra SF om, at Sikkerhedsstyrelsen i en to-årig forsøgsperiode ansætter såkaldte mystery shoppers mellem 15 og 17 år, der udgiver sig for at være kunder, men altså reelt er ansat til at kontrollere, om butikkerne overholder lovgivningen for salg af alkohol og tobak til unge under 18 år.

Fagforening raser
Men hvis det står til fagforeningen HK, bør forslaget ryge direkte i skraldespanden.

”I forvejen er medarbejdere i butikker og kiosker ofte udsat for psykisk pres fra utilfredse kunder hverdagen. Mange kassemedarbejdere er selv under 18. Nu skal de så samtidig overvåges af nogle, der potentielt kan være deres klassekammerater. Det er en helt skæv måde at føre kontrol på og vil gå hårdt ud over det psykiske arbejdsmiljø,” siger formand for HK Handel Mette Høgh, der peger på, at også arbejdsgiverne i branchen – De Samvirkende Købmænd – er modstandere af forslaget.

Hun mener i stedet, at butikkerne bør indføre et elektronisk tjek af de unges alder, eksempelvis via deres betalingskort.

”Vi går selvfølgelig ind for kontrol med, om lovgivningen bliver overholdt. Men vi bør se nærmere på mulighederne for at tjekke kundernes alder elektronisk, for eksempel med betalingskort. Det undrer mig meget, at SF kan komme med et sådan forslag. Jeg troede, at det var en joke,” siger Mette Høgh.

SF: Uden kontrol er lovgivning ligegyldig
Forslaget er netop blevet førstebehandlet i Folketinget, hvor erhvervsminister Simon Kollerup (S) har meldt ud, at det skal drøftes i forbindelse med de aktuelle sundhedsforhandlinger om blandt andet børn og unges alkoholforbrug.

Det får opbakning fra Enhedslisten, ligesom også Radikale er åbne for at se på, hvordan skal kontrollen med alkoholsalget skal styrkes.

Og ifølge SF’s sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen er det helt afgørende med mere kontrol med aldersgrænserne i butikkerne. Hun henviser til, at danske unge i dag har et af de højeste alkoholforbrug i aldersgruppen 13-15 år.

”Realiteten er, at den nuværende kontrol, som Sikkerhedsstyrelsen laver, langt fra er god nok. Det er regeringen også enig i. Jeg er selvfølgelig åben for at diskutere, hvordan en model med mystery shoppere skal udformes, men vi bliver nødt til styrke kontrollen. Og desværre oplyser ministeriet til os, at det ikke er muligt at aldersverificere alle former for betalingskort,” siger hun.

Hun efterlyser et bedre alternativ fra modstanderne af forslaget.

“Lige nu taler alle om aldersgrænser. Og der er vi stædige og mener, at vi bliver nødt til at have en ordentlig kontrol. Lovgivning betyder jo ikke noget, hvis ikke den efterleves i praksis.”

Både Venstre og Liberal Alliance er imod idéen, som V-ordfører Anne Honoré Østergaard til førstebehandlingen for få uger siden mente havde været ”træls gennem en længere periode.”

Både Radikale, SF og Enhedslisten bakker op om at lade det indgå i sundhedsforhandlingerne, men ikke nødvendigvis i den form, som SF lægger op til med beslutningsforslaget. Det skal til andenbehandling i Folketinget på tirsdag.

Tilbage til nyhedsoversigten