Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Der er virkelig mange ting at tænke over, når man anskaffer sig en hund. Det er nemlig afgørende, om den eksempelvis skal bruges til noget særligt såsom jagt, om der er børn i familien, og om man har tid til en hund, der kræver meget aktivering. Men man skal måske også tænke lidt på levealderen.

For det passer ikke altid, at små hunde har en lang levealder. Et britisk studie publiceret i tidsskriftet Nature Scientific Reports, har nemlig kigget på forskellige hunderacers gennemsnitlige forventede levetid, og for franske bulldogs er den kun på 4,5 år.

Det er faktisk en Jack Russell Terrier, som har den længste forventede levetid med 12,7 år. Herefter kommer Border Collies med 12,1 år og Springer Spaniels med 11,9 år. Hunde med fladeansigter har den korteste forventede levetid – hvilket delvist hænger sammen med en høj hvalpedødelighed i disse racer.

Livskvalitet er vigtig
Men der er en del sundhedsudfordringer for de fladnæsede hunderacer. Både vejrstrækningsbesvær, rygsygdomme og dystopi (fødselsbesvær) er nogle af lidelserne, som de har. Forskerne har netop lavet undersøgelsen med baggrund i disse hunderacer, da de gerne vil sætte fokus på, at potentielle hundeejere også skal tænke på hundens livskvalitet.

”Hunde har hjulpet mange mennesker med ensomhed og isolationen under Corona-pandemien. Vores nye VetCompass-tabel gør det muligt for hundeejere at estimere, hvor længe de har sammen med deres hunde. Den korte estimerede levetid for fladnæsede hunde såsom franske bulldogs opfordrer kommende ejere til at stoppe op og tænke sig om, før man køber en fladnæset hund,” siger Dan O’Neill, der er en af forskerne bag studiet fra Royal Veterinary College, og som har undersøgt i alt 18 hunderacer og 30.563 hunde.

De fem hunderacer, der lever længst er: Jack Russell Terrier (12,72 år), Yorkshire Terrier (12,54 år), Border Collie (12,10 år), Springer Spaniel (11,92 år) og gadekryds (11,82 år).

De fem hunderacer, der lever kortest er: Chihuahua (7,91 år), Amerikansk Bulldog (7,79 år), Mops (7,65 år), Engelsk Bulldog (7,39 år) og Fransk Bulldog (4,53 år). Der er dog generelt en høj hvalpedødelighed blandt disse racer.

Dårlig avl giver store problemer
Disse fladnæsede hunde har i de seneste år været utroligt populære – og det gør racen lidt sårbar. Der er højere risiko for, at der bliver avlet på dårlige forældre, hvilket kan giver hundene større problemer med vejstrækningen. Men hvis racen er populær, kan alt nærmest sælges.

Det er netop derfor forskerne opfordrer til, man tænker over købet af en fladnæset hund. For jo større efterspørgsel, jo mere avl. Også på de dårlige af slagsen.

Det kan altså resultere i den utroligt korte levetid for en hund. I andre lande har man faktisk lavet forbud mod at avle på franske bulldogs, og i Danmark skal avlsdyrene igennem en funktionstest for at kunne avle. Netop for at undgå de her vejrtrækningsproblemer, som jo forringer dyrets livskvalitet markant.

Tilbage til nyhedsoversigten