Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

“Hvis du ser et stykke papir i bagruden af din bil, så kan det være den nye måde, biltyven bruger.” Sådan kan man læse i et facebookopslag, hvor det fremgår, at det er svensk politi, der advarer mod en ny form for biltyveri.

Opslaget har i skrivende stund fået over 7.000 delinger, og opslaget beskriver, hvordan biltyve angiveligt sætter et stykke papir fast i din bagrude, så de kan stjæle din bil – og måske også din pung eller taske –  når du stiger ud af bilen for at fjerne papiret.

Advarslen er dog en gammel tekst, der har huseret over hele verden i mange år, og den stammer i hvert fald ikke fra svensk politi.

Det viser en gennemgang af kædebrevets rejse, som TjekDet har foretaget.

Svensk politi afviser
Svensk politi kender udmærket til advarslen, og at den florerer på sociale medier. Men det er ikke dem, der har sendt den i omløb. Det oplyser svensk politi i en mail til TjekDet.

“Svensk politi har ikke udsendt en sådan advarsel. Beskeden er fup,” oplyser Kristian Ljungberg, der er pressemedarbejder hos svensk politi.

Han opfordrer til, at man afholder sig fra at sprede kædebrevet yderligere.

Svenskerne har da også kendt til opslaget længe. Det er nemlig delt på svensk allerede i januar 2013. Og svenske faktatjekkere undersøgte advarslen i 2014, hvor opslaget også florerede.

Stockholms politi understregede dengang, at det kunne skabe unødig uro at sprede et opslag, som indikerer, at biltyve lurer bag ethvert gadehjørne.

Går hele verden rundt
Men advarslen går endnu længere tilbage end 2013 og har spredt sig over hele verden. Det amerikanske faktatjekmedie Snopes skrev allerede i 2004 om et lignende opslag.

Men i stedet for papirlapper var det angiveligt falske 100-dollarsedler, som biltyvene placerede i bagruden.

Kilder i politiet understregede over for Snopes, at det selvfølgelig godt kunne lade sig gøre, at biltyve havde anvendt tricket, men at det er langt mere sandsynligt, at en biltyv ville prøve at tvinge sig adgang til bilen ved hjælp af eksempelvis våben eller vold.

I december 2009 skrev politiet i New Zealand, at hvis man fik en mail med en advarsel om, at biltyve havde lært et nyt trick, skulle man bare slette den. Her var tale om samme advarsel, som nu florerer i Danmark. Det newzealandske politi påpegede dog, at det aldrig er en god idé at efterlade værdigenstande i sin bil eller forlade bilen med nøglerne siddende i.

I Danmark har beskeden om de snedige biltyve også været fremme tidligere. På facebooksiden ‘Nu Ved Du Det’ blev opslaget delt tilbage i juni 2017, ligesom den danske version også fik viral opmærksomhed i 2019.

Tilbage til nyhedsoversigten