Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Man hører ofte, at 40’erne er de nye 30’ere, og at det er her, man rigtig kan nyde livet. Men det passer måske ikke helt, hvis man skal tro et nyt studie fra Dartmouth College. Her har forskerne nemlig fundet ud af, at vi føler os allermest ulykkelige, når vi rammer 47 år.  

Med data fra 132 lande kunne forskerne se, at alle lande havde en U-formet lykkekurve, hvor det laveste punkt for et I-land lå ved 47,2 år, og for et U-land lå det ved 42,8 år. Forskning har tidligere vist, at vi er lykkeligst, når vi er 16 og 70 år, hvilket passer godt med den omtalte lykkekurve.

Når man er ung og har livet foran sig, føler man sig måske udødelig, lykkelig og bekymringsfri. Når man bliver ældre og får børn, job, hus og hund, så mærker man både pres, bekymring ansvar og stress – og det letter så igen senere i livet, hvor man har tid og frihed i livet igen. Det kan i hvert fald være en del af forklaringen.

Men hvad sker der så ved de 47 år?

”Man ser på livet med nye øjne og må måske korrigere kursen, hvis nødvendigt. Det kan være i sammenhæng med, at man er halvvejs i livet, selvom studiet viser en ophobning af negative følelser lidt senere i livet, end jeg havde troet,” siger Gunvor Marie Dyrdal, som er ekspert i positiv psykologi ved NTNU.

Højt stressniveau og begyndende sygdomme
Når man er 47 år, har mange oplevet de store ting i livet med uddannelse, job, børn og hus, som for mange er store mål og drømme i livet.

”Man er ikke længere ung og lovende, en række sygdomme debuterer i denne fase, stressniveauet er ofte højt på jobbet, karrieren skal konsolideres, og mange har forældre, der har behov for hjælp samtidig med, man har børn, der skal støttes i skolen og til fritidsaktiviteter,” siger Ranghild Bang Ness, som er lykkeforsker ved Folkehelseinstituttet og førsteamanuensis ved Psykologisk institutt.

Hvad vil det så mere nøjagtigt sige at være ulykkelig? Man kan føle fortvivlelse, angst, ensomhed, tristhed, depression, panik, fobier, urolig søvn, miste tillid til sig selv, være ked af det, ikke kunne klare vanskeligheder, være anspændt, føle sig udenfor og tænke, man er værdiløs.

Der er dog lys i sigte for de 47-årige med nedstemt sind. For som årene går, letter presset igen, friheden kommer tilbage, og hele ens livsperspektiv ændrer sig. I hvert fald hvis lykkekurven passer.

Kilde: KK.no

Tilbage til nyhedsoversigten