Med disse 10 nemme tips fra Faglige Seniorer kan du nedbringe dit energiforbrug og spare på vandet, når du står i køkkenet. Det kan ses på el- og vandregningen, så du sparer også penge.
Der er i hvert fald to gode grunde til at optimere dit energiforbrug og spare på vandet, når du står i køkkenet: Du sparer penge, og du bruger færre ressourcer.
Her får du 10 gode råd til, hvordan du nemt kan gøre din madlavning mere miljøvenlig og dermed også spare penge.
1. Hold den rigtige temperatur i køleskab og fryser
Du bruger unødvendigt meget energi, hvis dit køleskab er koldere end 5 ˚C og fryseren koldere end -18 ˚C.
Tjek med et termometer, hvis du er i tvivl om, hvad temperaturen rent faktisk er i dit køleskab eller i din fryser.
Du kan både måle temperaturen med et almindeligt køleskabstermometer eller et trådløst, digitalt termometer.
På de fleste køleskabe skruer du op og ned for temperaturen på en drejeknap med cifre fra 1 til for eksempel 6.
Jo højere, der er skruet op på drejeknappen, jo mere køler køleskabet. Så hvis du vil have en højere temperatur, skal du altså skrue ned på knappen.
2. Brug ikke for meget vand, når du koger
Skal du koge kartofler eller grøntsager i en gryde, skal de kun lige dækkes af vand.
Skal du koge æg, behøver du ikke at fylde gryden så meget op, at æggene dækkes helt til. 1,5-2 cm vand i gryden er rigeligt.
Vandet vil koge hurtigere, og du sparer på energien.
3. Kog vand i en elkedel
Hvis du for eksempel skal koge pasta, er det mere energieffektivt at koge vandet i en elkedel og hælde det i en gryde efterfølgende, end det er at varme det op i en gryde på kogepladen.
Tænk også over, hvor meget vand du rent faktisk skal bruge, når du bruger din elkedel. Skal du f.eks. bruge kogende vand til te, eller lave kaffe i en stempelkande, bruger du unødvendigt meget energi, hvis du koger mere vand, end der kan være i kaffe- eller tekanden.
4. Brug mikroovne til varme retter
Har du en mikroovn i køkkenet, kan du med fordel bruge den, hvis du skal varme madrester op.
Du bruger nemlig langt mindre energi, hvis du varmer gårsdagens rester op i din mikroovn i stedet for i din konventionelle ovn.
5. Tø frosne madvarer op i god tid
Nogle tør kød og lignende op i mikroovnen. Det er nemt og hurtigt, og det kan være nødvendigt, hvis du får gæster til mad og har glemt at tage stegen op af fryseren dagen før.
Men du sparer på energien, hvis du tager ting ud af fryseren i god tid og lader dem tø langsomt op i køleskabet. De frosne madvarer sænker også temperaturen i køleskabet, som så ikke skal bruge så meget energi for at holde en tilstrækkelig lav temperatur.
Desuden har nedfrosset kød og fisk bedre af at tø langsomt op, så stegen bliver bedre, hvis du gør det på denne måde.
6. Fjern kalk jævnligt
Sørg for at afkalke elkedel og kaffemaskine jævnligt. Kalk i maskinerne får både bryggetid og elforbrug til at stige.
7. Hæld kaffen på kande
Du kan med fordel hælde kaffe direkte over i en termokande, så snart kaffemaskinen er færdig med at brygge. På den måde kan du straks slukke for kaffemaskinen, og dermed sparer du på strømmen.
8. Sluk for vandet, når de skræller kartofler
Du sparer på vandet, hvis du skræller kartofler og lignende i en fyldt balje, i stedet for at gøre det under en rindende hane.
Det samme gælder, hvis du vasker op i hånden.
9. Brug en gryde, der passer til blusset
Brug en gryde, der i størrelse passer til blusset. Du udnytter ikke varmen fra kogepladen optimalt, hvis gryden er mindre eller større end blusset.
10. Skyl ikke tallerknerne af
Der er ingen grund til at skylle tallerkner og service af, før du sætter i opvaskemaskinen. Moderne opvaskemaskiner og opvaskemiddel er designet til at klare det snavs, der sidder tilbage på tallerknerne.
Derfor bruger du unødigt meget vand, hvis du skyller af først.
Skrab evt. madrester væk, så de ikke sætter sig i opvaskemaskinen og blokerer gennemstrømningen af vand.