Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Har du også lavet havregrød til morgenmad til familien, og så er det færdige produkt nærmest blevet lidt slimet i konsistensen? Så er du ikke den eneste. Det er nemlig en meget typisk fejl, når man kokkererer en god gang havregrød. 

Ifølge en grødekspert laver rigtig mange mennesker grøden helt forkert.

”Havregrødsfejlen, som mange laver, er at koge grøden over lang tid, og så bliver konsistensen nærmest lidt som lim. Mit bedste tip er, at man ikke koger havregrøden,” siger Hanne Buxrud, der har skrevet en hel bog om havregrød, til kk.no.

Hun råder i stedet til, at man lægger havregrynene i blød i mindst fire timer, og at man derefter koger op, skruer ned for varmen og lader den stå og simre, til den ønskede konsistens opnås. Og det tager kun nogle minutter.

Den afgørende ingrediens
Det er der faktisk også sundhedsmæssigt en fordel i. Forskning viser nemlig, at kroppen lettere kan optage næringsstofferne fra havregrynene, når de har været i blød i fire timer.

Når man har kogt havregrøden for længe, får den en slimet konsistens, som nævnt ovenfor. Det handler om, at jo længere tid den står, desto mere væske vil den også suge til sig. Man kan løse det ved at tilføje lidt mælk eller vand.

Udover havregryn og mælk eller vand, er salt en afgørende ingrediens for grødens smag. Og herefter er det bare om at være kreativ, når det kommer til topping med både kanelsukker, æblemos, hakkede mandler, græsk yoghurt, friske bær eller noget andet, man foretrækker.

Fiber, fedt og jern
Spørger man Gunn Helene Arsky, som er ernæringsfysiolog, er det dog bedst at koge havregrøden på den traditionelle måde. En del gryn til to dele vand, som koges op på svag varme og småkoger, indtil den får den rette konsistens og smages til med salt. Hun tilføjer hytteost for at give mere mæthed og gerne hakkede nødder eller frø med et kaneldrys, bananer og rosiner, sirup eller syltetøj på.

”Jeg elsker havregrød. Det er min favoritmorgenmad særligt på kolde dage,” siger hun.

Men hvad gør så havregrøden sund? Ifølge ernæringseksperten skyldes det dels et højt fiberindhold, der virker godt for fordøjelse og kolesterol, et fedtindhold, som er det sunde og gode fedt for hjertet, og så er der meget jern i.

Herudover giver havre en god mæthedsfølelse, og så indeholder den vitaminer og mineraler såsom B-vitamin, jern, zink, kalium og magnesium.

Og har du rester tilbage fra grøden, kan de let bruges i fx en bolledej eller til vafler.

Tilbage til nyhedsoversigten