Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Kræft er desværre en af de helt store sygdomme – og derfor bliver der naturligvis forsket en masse i den. Når det kommer til brystkræft, står det ret uklart, hvad der får de normale celler til at vokse og blive til kræftceller.

Man ved dog nogle ting. Nemlig at nogle hormonelle, genetiske, miljømæssige og livsstilsmæssige faktorer påvirker risikoen for at udvikle brystkræft. Stadig udvikler nogle kvinder med ingen af disse risikofaktorer brystkræft – så der er desværre ingen, der er fredet.

Så hvad ved vi om brystkræft? Brystkræft rammer, når brystceller vokser unormalt. Forskerne mener, at disse celleforandringer handler om genetik og miljø – men man kender slet ikke årsagen til, hvorfor den enkelte kvinde bliver ramt. Når disse unormale celler deler sig, ender de i en masse eller knude og kan sprede sig til andre dele af kroppen.

Genmutationer kan være farlige
Man ved dog noget om genetik, når det kommer til brystkræft. Omkring 5-10 % af alle brystkræfttilfælde sker pga. arvelige genmutationer, som arves fra generation til generation via DNA. Der findes en del af disse genmutationer, men de mest kendte er nok BRCA1 og BRCA2.

BRCA1 og BRCA2 fungerer faktisk ved at mindske tumorer, når de altså virker, som de skal, ved at holde celler i brystet fra at vokse unormalt. Men når generne har en mutation, øger de faktisk risikoen for kræft i både bryst og æggestokke.

Mænd kan også få brystkræft, men det er bare ikke så udbredt, og man har ikke fundet forskellige risikofaktorer som hos kvinder. Her har forskerne primært fundet alder som en trigger i forhold til brystkræft.

Health.com har lavet følgende liste over risikofaktorer for at udvikle brystkræft hos kvinder:

  • Alder: Jo ældre man er, desto større risiko. I Danmark begynder man derfor at screene kvinder for brystkræft ved en mammografi, når de er fyldt 50 år.
  • Familiehistorie: Risikoen er større for at få brystkræft, hvis andre i din familie har haft det. Har du haft brystkræft i det ene bryst, er der ligeledes større risiko for at få kræft i det andet bryst.
  • Alkohol: Jo mere alkohol en kvinde drikker, desto større risiko for brystkræft.
  • Stråling: Har du fået stråling som behandling i brystområdet som barn eller ung, stiger risikoen også for brystkræft.
  • Menstruation: Fik du menstruation, før du var 12 år, øger det også risikoen for brystkræft.
  • Overgangsalder: Hvis din overgangsalder først indtrådte efter de 55 år, har du også en højere brystkræftrisiko.
  • Fødsel: Hvis du har født dit første barn efter de 30 år, stiger risikoen også.
  • Graviditet: Hvis du aldrig har været gravid, er din risiko for at få brystkræft højere end hos kvinder, der har været gravide én eller flere gange.
  • Hormonterapi: Hvis du under din overgangsalder har fået hormonterapi, øger dette også risikoen.
  • BMI: Et højt BMI bliver af forskerne kædet sammen med en større risiko for at blive ramt af brystkræft hos kvinder, der har været igennem overgangsalderen. Det er formentlig de ekstra fedtceller, der skaber ekstra østrogen, som måske er skyld i den højere risiko.

Kan man krydse af ved mange af disse risikofaktorer, det måske en god idé at tage en snak med læge.

Tilbage til nyhedsoversigten