Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Friske tal viser ifølge Berlingske.dk en stigning af ledigheden på 300 personer fra december til januar. En stigning, der er »bedre end frygtet« blandt flere økonomer. Men fremtiden kan se mørkere ud.

Friske tal viser, at ledigheden steg 300 personer i januar, når der tages højde for sæson. Det viser Danmarks Statistiks ledighedsindikator.

Ledighedsindikatoren fungerer som en pejling for udviklingen på arbejdsmarkedet.

I december steg ledigheden med 2.700 personer og i november med 1.800. Det betyder, at der i dag er 80.500 ledige i januar. Det er det højeste tal i mere end et år.

Alligevel er det nye tal bedre end frygtet.

“Ledigheden stiger kun en smule. Det er en meget lille stigning og væsentlig mindre end i de foregående måneder. Så på den måde er dagens tal bedre end frygtet,” skriver Jeppe Juul Borre, cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank i en kommentar.

Han ser ikke stigningen som en overraskelse:

”Vi må dog også erkende, at den danske økonomi har sat tempoet ned. Det ser vi smitte af på ledigheden, hvor flere personer melder sig i ledighedskøen måned for måned. Arbejdsmarkedet har længe stået enormt stærkt med laveste ledighed siden 2008 og rekordhøj beskæftigelse. Samtidig er vi ikke voldsomt overraskede over stigningen i ledigheden. Arbejdsmarkedet bliver typisk ramt med forsinkelse, så det er noget, man har gået og ventet på,” lyder det fra Jeppe Juul Borre.

Der vil komme en stigning i 2023
Kristian Skriver, seniorøkonom hos Dansk Erhverv, er enig i, at det ikke er overraskende med den stigende ledighed set i lyset af en høj inflation, tiltagende renter og svækkede udsigter på eksportmarkederne.

Han forventer, at der »desværre« er udsigt til yderligere stigninger i ledigheden i løbet af 2023.

Det ses i flere nøgletal, der peger i den forkerte retning.

Antallet af jobopslag er faldet kraftigt siden begyndelsen af 2022. Samtidig er beskæftigelsesforventningerne indenfor industri, byggeri, service og detailhandel nu negative, hvilket ofte plejer at være en solid strømpil på hvad der er i vente, skriver Kristian Skriver.

”Flere tidlige indikatorer viser, at arbejdsmarkedet har modvind. Der går typisk noget tid fra aktiviteten falder til virksomhederne afskediger medarbejder i et omfang, der for alvor sender ledigheden i vejret. Derfor vil ledigheden desværre stige yderligere i løbet af 2023 og 2024. Som tingene ser ud nu, venter vi, at ledigheden vil være cirka 35.000 mod slutningen af 2023, mens vi forventer, at ledigheden vil stige med yderligere 25.000 personer i 2024.”

MH: En positiv melding
Adm. direktør Bjarne von Osmanski fra MH glæder sig over de nye ledighedstal.

“Vi bør være glade for, at de seneste tal peger i en positiv retning modsat de dommedagsprofetier, der blev fremfør så sent som i sommeren 2022. De negative forudsigelser fra dette tidspunkt blev i første omgang modbevist af den høje beskæftigelse hen over 2022, og nu kan vi igen glæde os over, at beskæftigelse er stabil på et meget højt niveau,” fastslår Bjarne von Osmanski.

Tilbage til nyhedsoversigten