Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Måske kender du det. Du vil ikke drikke vand, inden du går i seng, for at undgå, at nattesøvnen forstyrres af et besøg på toilettet.

Men ifølge en lang række facebookopslag, der samlet er delt mindst 2.500 gange, kan netop det at drikke et glas vand inden sengetid redde dit liv. I opslagene står der, at du kan forhindre hjerneblødning eller hjertestop, hvis du husker at drikke et glas vand, inden du går i seng.

Desuden skulle vand have en række andre gavnlige egenskaber ud over at forhindre hjertestop og hjerneblødning, må man forstå af opslaget, der i øvrigt har floreret i udlandet i flere år.

Men opslagets velmenende råd skal ifølge TjekDet.dk tages med et gran salt. Godt nok er vand livsvigtigt, men ikke i de sammenhænge, som opslaget hævder.

Ikke et generelt råd
Jens Cosedis Nielsen kalder opslaget for useriøst. Han er ledende professor ved Aarhus Universitets Institut for Hjertesygdomme.

“Der er ikke videnskabeligt belæg for, at et glas vand inden sengetid kan forhindre hjertestop,” fortæller han.

Benedict Kjærgaard, der er klinisk lektor ved Aalborg Universitet og overlæge ved Hjerte- og Lungekirurgisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, er enig. Ifølge ham er der hverken hoved eller hale i opslaget.

“Det forebygger ikke hjertestop at drikke et glas vand inden sengetid. Og hvis det gør, er det i hvert fald ny viden, som mine kolleger og jeg ikke kender til,” siger han og tilføjer:

“Hvis du er totalt dehydreret, er det godt at få et glas vand, men det er jo almindelig sund fornuft. Det er det samme som med vitaminer. Det er skidt at mangle vitaminer, men det betyder jo ikke, at du skal overdosere. Så det er absolut ikke et generelt råd, jeg vil give.”

Heller ikke når det kommer til at forebygge hjerneblødninger, kan Grethe Andersen genkende den påståede gavnlige effekt. Hun er klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicins afdeling for neurologi på Aarhus Universitet.

“Jeg kan forsikre, at et glas vand før sengetid ikke har vist at kunne forebygge hjerneblødning eller for den sags skyld blodpropper i hjernen,” fortæller hun.

Tilbage til nyhedsoversigten