Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Mange seniorer går på pension tidligt, fordi de ifølge Faglige Seniorer ofte er bange for, at deres kolleger synes, de er faldet af på den og blevet uproduktive.

Uproduktive, ufleksible og umotiverede. Det er nogle af de mest udbredte fordomme om seniormedarbejdere.

Selvom fordommene ikke har hold i virkeligheden, påvirker de alligevel mange ældre medarbejderes selvopfattelse og deres status på arbejdspladsen.

Faktisk er de en del af forklaringen bag, hvorfor mange seniorer vælger at trække sig tidligere fra arbejdsmarkedet, end de ellers ville have gjort.

En kombination af to ting
“De seniormedarbejdere, vi har interviewet, mener, at de har de rette kompetencer, og deres kolleger synes for det meste også, at de bidrager positivt til opgaveløsningen,” siger lektor Aske Juul Lassen fra Københavns Universitet.

“Det behøver derfor ikke at have noget at gøre med, hvad kollegerne synes om den ældre medarbejder, men handler ofte om, hvad seniormedarbejderen tror, at kollegerne tænker om hende eller ham.”

Han uddyber:

“Når man kombinerer den mekanisme med frygt for at blive dårligere til sit arbejde med alderen, bliver usikkerheden så stor, at den desværre fører til tidlig pensionering for mange.”

Aske Juul Lassen og hans kolleger har interviewet 92 seniormedarbejdere, ledere, tillidsrepræsentanter og HR-medarbejdere i otte forskellige virksomheder.

MH: Arbejdsgiverne må reagere
Ifølge adm. direktør hos MH, Bjarne von Osmanski, bør disse oplysninger få arbejdsgiverne til at reagere.

“Vi har længe talt meget om mangel på arbejdskraft, og derfor skriger det til himlen, at seniorerne på denne måde kan føle sig pressede til at gå tidligere på pension. Alle virksomheder bør derfor have en seniorpolitik, hvor de ældre medarbejdere bl.a. tilbydes mere fleksible arbejdsforhold. Dette vil i høj grad være med til at underbygge, at virksomhederne ønsker at fastholde seniorerne. Mit bud til de arbejdsgivere, som endnu ikke har udarbejdet en seniorpolitik, er, at de hurtigst muligt må sætte gang i at udarbejde en sådan,” siger Bjarne von Osmanski.

Tilbage til nyhedsoversigten