Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

I store dele af den private sektor har seniorerne allerede i dag mulighed for en firedages arbejdsuge, lyder det fra Dansk Arbejdsgiverforening. ”Det skal gælde for alle”, siger Messerschmidt til Altinget.

Partiformand Morten Messerschmidt (DF) sparker en åben dør ind med sit forslag om, at seniorer skal have ret til en firedages arbejdsuge.

Det mener Dansk Arbejdsgiverforening, der peger på, at mange privatansatte allerede i dag kan gå betydeligt ned i tid, når de nærmer sig pensionsalderen.

”Jeg tvivler på, at det er et reelt problem, at der er mange seniorer, der ønsker sig en fire dages arbejdsuge, men som ikke kan få det,” siger Martin Steen Kabongo, underdirektør i DA.

Han henviser til, at en lang række af de store overenskomster på det private arbejdsmarked allerede i dag giver mulighed for nedsat tid for seniorer. Det sker i form af seniordage, som man får ret til at holde, når man er fem år fra folkepensionsalderen.

Seniorerne kan finansiere deres seniordage med penge fra fritvalgskontoen, der ved de seneste runder af private overenskomstforhandlinger er vokset betydeligt i størrelse. Det er ifølge DA også muligt for seniorerne at veksle de løbende pensionsindbetalinger til seniordage.

”På den måde kan man få 40 seniordage om året. Så nærmer vi os noget, der kunne minde om en fire dages arbejdsuge,” siger Martin Steen Kabongo.

Overenskomst eller ej
Lektor og arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet bekræfter, at man via de eksisterende ordninger stort set kan stykke en fire dages arbejdsuge sammen som senior.

“Men det gælder kun på de dele af arbejdsmarkedet, der er dækket af overenskomster,” pointerer han.

Høgedahl forklarer, at mens det for eksempel i industrien er langt de fleste virksomheder, der er dækket af en overenskomst, er billedet et helt andet i en branche som hotel og restauration.

Ifølge arbejdsmarkedsforskeren er mulighederne for seniordage heller ikke helt de samme i den offentlige sektor, som de er i den private sektor.

Politisk indblanding
Både Laust Høgedahl og Dansk Arbejdsgiverforening peger på, at løn og arbejdstid normalt aftales mellem arbejdsgivere og lønmodtagere i overenskomster.

“Så det vil jo være en politisk indblanding i den danske aftalemodel, hvis man fra politisk hold går ind og dikterer, at der er nogle grupper, her seniorer, der skal have en rettighed til eksempelvis fire dages arbejdsuge,” siger Laust Høgedahl.

”Rent principielt er vi stærke modstandere af politisk indblanding i den danske model. Og helt konkret ser vi heller ikke noget behov, for mulighederne er der allerede i dag, hvis man vil,” siger Martin Steen Kabongo fra Dansk Arbejdsgiverforening.

I et interview med Altinget understreger Morten Messerschmidt, at retten til en fire dages arbejdsuge skal indføres med respekt for den danske arbejdsmarkedsmodel.

Tilbage til nyhedsoversigten