Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Det danske arbejdsmarked krydsede ifølge Børsen i august en historisk milepæl. Nu er der 3 mio. lønmodtagere i Danmark, viser tal fra Danmarks Statistik, som blev offentliggjort i fredags.

Arbejdsmarkedet har leveret den ene overraskelse efter den anden, og det har vist sig at være langt mere robust, end hovedparten af økonomerne ventede for seks eller tolv måneder siden.

“Jobfesten har nået et nyt højdepunkt. Vi har rundet en fantastisk milepæl,” skriver Erik Bjørsted, cheføkonom i Dansk Metal, i en kommentar til tallene.

Inflationskrise, energikrise og stigende renter fik mange økonomer til at forudse, at beskæftigelsen snart ville falde, men sådan er ikke gået. Beskæftigelsen er fortsat opad.

“Det er imponerende, at det har kunnet lade sig gøre, når man tænker på den modvind, økonomien har oplevet,” skriver Erik Bjørsted videre.

Spoler vi tiden tilbage til januar 2020, så var der 2.800.213 personer i beskæftigelse. I august 2023 var der 3.000.600 personer i beskæftigelse herhjemme, viser fredagens tal.

“Selvom beskæftigelsen har slået rekord 28 måneder i træk, er det alligevel noget helt særligt, når vi runder 3 mio. lønmodtagere. Det kræver nok kage til kontoret,” skriver Sofie Holme Andersen, som er cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), i en kommentar.

Det er dog værd at nævne, at Danmark allerede i flere år har haft over 3 mio. beskæftigede, når man også tæller selvstændige med i puljen.

Undrer sig
Fra juli til august steg antallet af lønmodtagere med 4300 personer, viser tallene fra Danmarks Statistik, som er korrigeret for normale sæsonudsving.

“Man kan godt undre sig over, at beskæftigelsen bliver ved med at stige, for Europas økonomi er i bedste fald stagnerende, og det er Danmarks også, hvis man ser bort fra Novo Nordisk,” skriver Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar.
Han tilføjer:

“I den situation ville virksomhederne normalt få færre ansatte, men denne gang har der været mange ubesatte stillinger at fylde og også brug for flere hænder i dele af servicesektoren.”

MH: Husk at værne om den danske arbejdsmarkedsmodel
Bjarne von Osmanski, der er direktør hos Merkonomernes Hovedorganisation (MH organiserer medlemmer, der har taget en mellemlang videregående uddannelse på akademi- eller diplomniveau) er også godt tilfreds med den fortsatte udvikling i beskæftigelsen.

”Det giver mig anledning til at hylde den unikke danske arbejdsmarkedsmodel. Beskæftigelsen er steget imponerende hurtigt igen efter dykket under corona, men hvis udviklingen skal fortsætte, så bør vi sikre, at vejen frem mod beskæftigelse bliver mere enkel for de ledige. Jeg ser derfor også frem til årsskiftet, hvor de ledige slipper for parallelforløb hos a-kassen og jobcenteret,” pointerer Bjarne von Osmanski.

Tilbage til nyhedsoversigten