Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Et højere beskæftigelsesfradrag og en ny toptopskat er som forventet de bærende elementer i reformen.

Det bliver ifølge Børsen.dk i 2026, at skatteyderne for alvor kommer til at mærke den reform, regeringen præsenterede mandag. Her vil beskæftigelsesfradraget blive sat op, topskattegrænsen bliver hævet, og der bliver indført en ny mellemskat, fremgår det af regeringens skatteudspil.

“Det er retfærdigt. Dem, der yder en indsats, bør beholde flere penge til sig selv. Og det er fornuftigt, i en situation hvor private virksomheder og velfærdssektoren mangler medarbejdere,” siger fungerende økonomiminister Troels Lund Poulsen (V).

Hovedtrækkene i udspillet har været kendt, siden Børsen kunne afsløre dem mandag i sidste uge. Men først med den officielle præsentation er der sat årstal på.

Mens der ikke er planlagt nogen skattelettelser næste år, vil beskæftigelsesfradraget blive øget allerede i 2025, men først i 2026 bliver det med fuld effekt, og det er også her, der indføres helt nye skattesatser.

Skattelettelserne kommer nemlig hovedsageligt i form af et større beskæftigelsesfradrag. Men også den nye mellemskat betyder, at mange slipper billigere. I stedet for topskat på 15 pct. skal man fremover kun betale 7,5 pct. af indkomster mellem 618.400 kr. til 750.000 kr. Topskatten skal altså først sætte ind efter 750.000 kr. (opgjort før AM-bidrag).

Med skattereformen indføres også en såkaldt toptopskat, der allerede er stærkt omdiskuteret. Konkret betyder det, at indkomster over 2,5 mio. kr. beskattes med 5 procentpoint oven i topskattens 15 pct.

Ifølge udenrigsminister og partiformand Lars Løkke Rasmussen (M) er der tale om “markante topskattelettelser”. Til gengæld kommer ca. 8600 personer til at betale endnu mere i topskat, end de gør i dag.

“Jeg har mødt mange af dem. Det påkalder sig ikke stor glæde og begejstring. Men det er det element, der gør, at vi kan give substantielle topskattelettelser til folk med pænt store, men ikke ekstravagante indkomster, uden at balancen ryger,” siger Lars Løkke Rasmussen.

MH: Både gode og mindre gode elementer
Kurt Scheelsbeck, der er kommunikationschef hos MH, er parat med både ros og ris til regeringens skatteudspil.
“Fra MH’s side glæder vi os over, at de planlagte skattelettelser kommer de erhvervsaktive til gode. I et land med verdensrekord i skat på arbejde, skal vi glæde os over selv mindre nedjusteringer af skattetrykket. Når den ros er uddelt, så skal det også pointeres, at det med dette forslag er lykkedes for regeringen at gøre vores skattesystem endnu mere uigennemskueligt. Hvis udspillet kommer uændret igennem de kommende forhandlinger, så vil vi blive beriget med to nye skattetrin (mellemskat og toptopskat). Det fremmer absolut ikke muligheden for, at almindelige lønmodtagere kan gennemskue, hvorledes deres skattebetaling fremkommer, og det er absolut ikke hensigtsmæssigt”, fastslår Kurt Scheelsbeck.

Tilbage til nyhedsoversigten