Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Når du køber en vandflaske eller anden plastemballage til fødevarer, kan det være en god idé at tage et kig i bunden af flasken. Mange plastemballager indeholder nemlig sundhedsskadende tungmetaller og kemikalier, hvoraf flere kan være kræftfremkaldende.

Plastemballager er mærket med symbolerne ovenfor. Men for at få nytte af mærkningen, må du naturligvis kende betydningen af hvert symbol. Den får du her:

PET eller PETE
PET  er en af de mest almindelige plastsorter og anvendes til at lave de fleste vand- og sodavandsflasker. Det markerer, at flasken ikke bør anvendes mere end én gang, da det øger risikoen for, at bakterier begynder at gro. Disse flasker kan afgive tungmetaller og kemikalier, som påvirker hormonbalancen. PET-plast er svær at gøre ren. For at få den rigtig ren, skal der anvendes skadelige kemikalier.

HDP eller HDPE
HDPE-plast er hård plast, som anvendes til at lave rengøringsmidler, olieflasker, legetøj og visse plastposer. Denne type plast afgiver i princippet ikke nogen kemikalier. Eksperter anbefaler, at man vælger disse flasker, når man køber vand på flaske, eftersom de er sikrest og indeholder det reneste vand på markedet.

PVC eller 3V
PVC er en blød fleksibel plast som anvendes til gennemsigtig plast, madolieflasker, bideringe og legetøj til dyr og hunde. Den afgiver to giftige kemikalier, som påvirker hormonerne i kroppen. Eksperterne anbefaler, at du holder dig fra denne plasttype og vælger et bedre alternativ.

LDPE
Denne type plast kan ikke bruges til at lave flasker af, selv om den ikke afgiver kemikalier til vandet.  Det er dog stadig ikke tilrådeligt at købe mad, der anvender denne type plast til indpakningen, da du risikerer at få rigtig farlige kemikalier i dig.

PP
Endnu en hvidfarvet eller halvgennemsigtig plast. Anvendes ofte til sirup eller yoghurtindpakninger. Polypropyleneplast er hård, let og tåler varme. Når den varmes, smelter den ikke, og den er relativt sikker. Den beskytter også godt mod fugt, fedt og kemikalier.

PS
Polystyrene er en billig og let plasttype, som anvendes til mange forskellige ting. Oftest til engangsglas og engangsbestik. Den afgiver kræftfremkaldende stoffer, når den opvarmes. Meget uegnet til langsigtet brug.

PC
Anvendes oftest til sportsflasker og madpakker. Dette er den farligste plast, du kan støde på, da der er stor risiko for, at den afgiver farlige kemikalier til mad og drikke.

Der findes i handlen flere typer drikkeflasker, som er produceret af glas eller andre sikre materialer, og som tåler at gå i opvaskemaskinen. Da forskning viser, at vandet i de danske haner er renere end det vand, du kan købe i flasker, er det en god idé at investere i f.eks. en glasflaske og fylde den med postevand.

Pas også på med at drikke af dåsen
Australske forskere har undersøgt antallet af bakterier på forskellige overflader. De fandt en høj forekomst af bakterier på mange hverdagsting som blandt andet rulletrappegelændere og tastaturer i hæveautomater, mens de gjorde chokerende fund på metaldrikkedåser.

Målestandarderne var i runde tal: 30 = beskidt. 150-300 = anledning til bekymring.
På toiletsæder var der et bakterietal på 984, men det blev klart overgået af sodavandsdåser, som havde et bakterietal på 1.146.

Jake Tyson, direktør i rengøringsfirmaet Earthecco, som stod for undersøgelsen, udtaler til News.com.au: ”Resultatet chokerede mig. Det gik op for mig, at det ville være bedre at drikke direkte af toilettet end af en sodavandsdåse”.
Så glas og sugerør må komme os til undsætning. Hvis ellers sugerørene er produceret af sikker plast.

Kilde: lajkat.se, News

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *