Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Flere og flere læser e-bøger. Og de får os også til at læse andet end det, vi er vant til. Et nyt speciale viser, at når vi er brugere af digitale abonnementstjenester, er vi mere tilbøjelige til at vælge nye forfattere og genrer.

Foretrækker du en god bog af papir, eller er du blevet glad for at læse dine bøger i elektronisk form?
Er sidstnævnte tilfældet, er der større sandsynlighed for, at du er blevet mere nuanceret og kreativ i dit valg af litteratur.
Det viser et nyere speciale fra IT-Universitetet i Købehavn.

”Når bøgerne bare er der, og læserne ikke har en økonomisk udgift for hver enkelt læsning, så har de en tendens til at læse nogle andre genrer og forfattere, end de ellers ville have læst. Så på den måde kan det digitale for nogen være med til at udvikle læsehorisonten, fordi det er så let tilgængeligt,” siger Oline Møller-Thomsen, der har skrevet specialet og har vundet Dansk Bibliotekscenter’s specialepris.
Specialet tager udgangspunkt i app’en Mofibo – boglæseres pendant til Netflix.

Streaming gør os mere nysgerrige
Tilgængelighed og et stort udvalg får os til at være mere specifikke og brede i vores bogvalg.
”Hos både eReolen, Storytel og Mofibo ”streamer” du bøgerne direkte fra en app på din tablet eller smartphone og har derfor frit valg på alle hylder blandt de tilgængelige titler. Fra brugernes synsvinkel har de ikke en økonomisk udgift ved det enkelte bogvalg, og heller ikke den ‘fysiske’ udgift ved at bære fysiske bøger hjem fra biblioteket, som viser sig ikke at være interessante for dem. Kort sagt kan man vel sige, at jo mindre læserne risikerer ved et bogvalg, jo mere nysgerrige kan de være,” forklarer Oline Møller-Thomsen.

Individuelle digitale bogreoler er fremtiden
Læserens helt egen digitale bogreol er fremtiden. Det vil altså sige, at en nettjeneste vil give dig personlige anbefalinger til bøger, der passer til lige netop din profil og dine interesser.
Det er et nyt område, der skal arbejdes meget mere med, og som løbende vil give nye muligheder. En af de udfordringer, der skal håndteres i denne proces, er streamingtjenesternes mulighed for at få adgang til personlige oplysninger om brugerne. Data, som de principielt vil kunne bruge i andre sammenhænge.

Selv om tilgangen til e-bøger allerede er meget udbredt, går det langsommere med processen, end det gjorde, da musik- og filmbranchen blev digital. En af årsagerne kan ifølge Oline Møller-Thomsen være, at udenlandske bøger – til forskel fra musik og film – skal oversættes til dansk. En anden årsag kan være, at mange foretrækker den velkendte fysiske papirbog.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *