Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Har du perioder, hvor du føler dig alene og måske endda ensom? I sådanne perioder vil du være i højere risiko for også at få smerter. Forskning viser, at fællesskab er effektiv medicin mod smerte.

Nyere forskning viser, at isolation kan medføre smerter, men også, at fællesskab har en helt betydelig smertestillende effekt. Det udtaler den tyske hjerneforsker Manfred Spitzer fra universitetsbyen Ulm.
Han og hans forskningsteam mener, at sammenhængen mellem smerter og ensomhed formentlig er evolutionært betinget. Det er det bl.a. på den måde, at smerte advarer mod noget livstruende, som ikke behøver at være fysiske skader, men også kan være en udelukkelse fra fællesskabet.

Perioder med sorgfølelse bringer os både i dyb psykisk smerte og udelukker os fra det fællesskab, som ikke længere er ved fx en skilsmisse, et dødsfald eller lignende. Ud fra Spitzers forskningsresultater må man formode, at sociale fællesskaber også kan lindre psykisk smerte.

Nære og varme relationer får kroppen til at producere smertelindrende hormoner
Anden forskning viser, at når man fjerner fokus fra smerten og er optaget af andre forhold, mindskes smertefølelsen. Sociale fællesskaber er gode smerteafledere.
Man har i mange år vidst, at nære og varme sociale relationer sætter gang i produktionen af hormonstoffet oxytocin, som giver en følelse af glæde og samtidig er smertelindrende. For eksempel danner både den ammende mor og det diende barn store mængder oxytocin som et resultat af den symbiotiske kontakt.

Det forholder sig også sådan, at en fødende kvinde udskiller kroppens eget smertestillende stof oxytocin, som går gennem blodet til barnet og derved dæmper barnets smerte- og stressniveau. Får kvinden epiduralblokade, producerer hendes krop dog væsentligt mindre oxytocin, og det vil sige, at barnet oplever større smerte. Kvinden vil samtidig føle sig mindre i kontakt med både fødselssituationen og barnet, og der vil da skulle en ekstra indsats til for at få gang i produktionen af kroppens eget smertestillende og tryghedsfremkaldende hormonstof.
Denne viden kan vi bruge til at søge både fysisk og psykisk smertelindring i nære sociale relationer og fællesskaber som sådan.

Kilde til Spitzers forskning: NaturHelse, nr. 1/2016.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *