Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Det gamle ordsprog ”Du er din egen lykkes smed” passer som fod i hose til budskabet i en ny bog af den norske filosof Øyvind Rabbås fra Universitetet i Oslo. Rabbås argumenterer for, at vi i højere grad skal gøre os fortjent til lykken igennem vores handlinger.

I Rabbås’ bog – The Quest for the Good Life – beskriver han, hvordan han sammen med en række filosoffer fra forskellige lande har set på, hvordan antikkens filosoffer som Platon, Aristoteles og Augustin betragtede lykke. Det er helt tydeligt, at de gamle filosoffer så lykken som en måde at leve på og ikke en følelse, der kommer og går.

Øyvind Rabbås finder den betragtning særligt interessant.
”Jeg mener, at vi bør stoppe med at være optaget af at vide, hvordan vi har det, og i stedet fokusere på, hvad vi gør. For det som virkelig betyder noget er, hvordan vi lever vores liv. Hvis vi mestrer livet, vil vi ofte blive belønnet med velbehag. Dette velbehag vil ofte være fortjent, og dermed vare i længere tid,” siger Rabbås til Forskning.no.

Lykken hænger altså sammen med, hvordan vi klarer os gennem livet. Her er det dog vigtigt, at vi ikke sammenligner os med andre, men i stedet fokuserer på vores eget potentiale og får det realiseret.
”Skal man vinde over nogen, så er det over en selv. Ethvert menneske har evner og et potentiale, som det gælder om at få realiseret. Det er, når vi magter at realisere vores potentiale, at livet bliver godt. Det er lykken,” udtaler Øyvind Rabbås til Forskning.no.

Relationer gør os lykkelige
Et andet studie viser, hvad der virkelig skal til for at leve et langt, lykkeligt liv. Det er hverken penge eller berømmelse. Der er tale om et 75 år langt studie af 724 amerikaneres liv.

Projektdiretør Robert Waldinger udtaler:
”Det er helt tydeligt i dette studie, at hvad der gør mennesker lykkelige og giver dem et langt liv, er gode relationer. Om det er til venner eller familie. Gode relationer holder os i live, mens ensomhed slår ihjel,” siger Robert Waldinger, der er professor ved Massachusetts General Hospital i Boston.

Selvom de mænd, der deltog i studiet, kom fra forskellige kår, var de fleste enige om, at gode relationer betyder meget for det liv, de har levet eller lever.
”Ensomhed er som gift. Folk, der er mere isoleret fra andre, end de vil, er mindre lykkelige,” forklarer Robert Waldinger og fortsætter:

”Selvom man med alderen kan opleve smerter, så var dem med de gode relationer stadig lykkelige på trods. Dem, der ikke havde gode relationer, var mere plaget af deres smerter, som påvirkede deres lykke.”
Og han pointerer, at det kan være hårdt at have de gode relationer, for de kræver tid. Og meget af det. Men han forsikrer, at det er det værd.

Syv fordhold, der giver et lykkeligere liv
BBC har – uafhængigt af studiet – lavet en liste med syv ting, der ifølge videnskaben kan gøre dig mere lykkelig:

Skriv dagbog. Ifølge forskere kan det være med til at reducere symptomer på depression og angst, styrke immunforsvaret og forbedre din indsats på arbejdet. Det kræver blot 15 minutter om dagen.

Gør fem gode gerninger. Hvis du bare én gang om ugen gør fem gode gerninger, viser forskning, at du vil føle dig som et lykkeligere og sundere menneske.

Tag ikke dine venner for givet. Forskning har vist, at hvis man en gang i mellem udtrykker taknemmelighed over for ens venner eller elskede, så vil man få det bedre.

Giv livet mening. Psykologer er begyndt at forstå betydningen af at have en mening med livet. Særlig tilfredsstillelse får man af at udrette noget, der gør en positiv forskel i verden. Også selv om det er i hverdagsforhold uden stor offentlig bevågenhed. Det kan være sundt at minde sig selv om, hvad man har præsteret gennem livet.

Ærefrygt. Det kan have en positiv påvirkning på din mentale tilstand, hvis du en gang imellem føler ærefrygt. Det kan komme af at kigge på en flot stjernehimmel eller tage i kirke, hvor man får følelsen af, at der måske er noget større end en selv.

Genopdagelser. Hvis kaffen bliver skyllet hurtigt ned hver dag, kan det måske være svært at nyde den. Forskere foreslår, at man udelukker noget, man godt kan lide i en uge, for så at genoptage det. På den måde vil oplevelsen være større og bedre, end hvis man blot gør det igen og igen.

Tænk positive tanker. Det kan være nemt at forfalde til dårlige tanker om sig selv eller andre, men holder man sig i stedet til de positive tanker, kan det ifølge forskere være med til at booste ens glæde og lykke.

Kilde: www.videnskab.dk og www.forskning.no

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *