Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Ny forskning viser, at stress på arbejdspladsen er lige så skadeligt for vores helbred som passiv rygning. Vi bliver syge af det.

En undersøgelse foretaget af Harvard Business Review og Stanford University sammenligner effekten af stress på arbejdspladsen med effekten af passiv rygning.

Undersøgelsen sammenligner resultater fra 228 andre studier og konkluderer, at høje krav på jobbet øger risikoen for at få en sygemelding fra lægen med 35 procent. Undersøgelsen viser også, at lange arbejdsdage øger risikoen for tidlig død med næsten 20 procent. Den største stressfaktor viser sig at være bekymring for at miste jobbet. Det øger oddsene for et dårligt helbred med cirka 50 procent.

Forskerne gør opmærksom på, at selv om man kan tro, at man øger produktiviteten med hurtigere arbejdstempo eller længere arbejdstid, er det ikke tilfældet.

Eksperterne har nogle konkrete forslag til at mindske stress:

Før arbejdsstressjournal
Skriv omstændighederne ned, når du føler dig stresset. Er det for eksempel i forbindelse med samtaler med en bestemt person? Det kan være, at det ikke er dit job i sig selv, men en person på arbejdspladsen, der fremkalder din stress. I så fald vil det være nødvendigt at finde frem til bedre måder at relatere til personen på.

Lav et realitetstjek
I forhold til, at den største stressfaktor ifølge studiet er at miste jobbet, er det en god idé at foretage et realitetstjek. Er det bare en frygt, der er genereret i dit eget hoved, eller er det reelt? Samtaler med kolleger og chefer kan være med til at afklare perspektiverne.

Spørg dig selv, om du kan lide dit job
Personer, der kan lide deres arbejde og er motiverede og engagerede, håndterer stress meget bedre end de personer, der ikke er glade for deres job. Alene af den grund vil det være en rigtig god idé at se dig om efter en helt anden type job, hvis du ikke trives med det, du har p.t. Dette naturligvis under forudsætning af, at din mistrivsel skyldes selve jobbet og ikke en dårlig medarbejderrelation, som der med en indsas vil kunne ændres på.

Tænk på ”worst-case scenario”
Hvad er det værste, der kan ske, hvis du mister dit job? Og hvad ville du gøre? Trives du ikke på jobbet, kan det være en god idé at handle på det med det samme. For eksempel ved at skrive nogle ansøgninger eller kontakte nogen i dit netværk, som måske vil kunne skaffe dig et job.

Sæt grænser for din chef
Stiller din chef for store krav til dig i forhold til arbejdsmænge og -tider, vil det være nødvendigt at sige fra. Psykologer fra forskningsprojektet anbefaler at fokusere på indsats i stedet for tid i dialogen med din leder og at pointere, hvad og hvor meget du rent faktisk når inden for en normal arbejdsuge.

60 procent foretrækker ny leder frem for lønforhøjelse
Dårlig ledelse er et stort problem, fordi det er direkte årsag til stress hos medarbejderne.
Den amerikanske psykologforening har stået for en undersøgelse, der viser, at hele 75 procent af lønmodtagerne mener, at deres leder er den største stressfaktor på deres arbejdsplads. Undersøgelsen viser også, at 60 procent foretrækker en ny leder frem for en lønforhøjelse.

På trods af disse alarmerende tal vælger kun 27 procent at kvitte jobbet til fordel for et andet, mens 11 procent siger op uden at have fået et andet job. Hele 59 procent bliver i jobbet, selv om de føler sig stressede på grund af dårlig ledelse.

Selv om en stressramt medarbejder ikke nødvendigvis er sygemeldt, kan vedkommendes arbejdsindsats og -evne være svækket, og det kan betyde en øget arbejdsbyrde for kollegerne.

Konference om stress på arbejdspladsen i København og Aarhus
Institut for Personaleudvikling sætter på to konferencer fokus på stress på arbejdspladsen. Undervisere på Stress Management Konferencerne er Hans Henrik Knoop og Henning Daverne.

Underemnerne er blandt andet reaktioner på stress, stresspolitik samt den biologiske, psykologiske og sociologiske tilgang til fænomenet. Formålet er at gøre deltagerne bedre i stand til at genkende og være opmærksomme på stresssymptomer og ikke mindst at inspirere til at skabe et sundere arbejdsmiljø.

Konferencerne afholdes i København den 8. november 2016 og i Aarhus den 10. november 2016 samt igen i april og november 2017.

Læs mere her: www.ifp.dk/stress-management.html
Kilde: www.idag.dk

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *