Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Mange virksomheder har fitnesscenter, løbeklub, kunstforening osv., som bidrager til at øge medarbejdernes trivsel, glæde og samhørighedsfond. Det styrker korpsånden. De senere år er sang og musik også taget i anvendelse flere steder.

Musik og sang gør os glade. Forskellige undersøgelser viser, at når vi spiller og synger, bliver vi ikke alene glade, men vi sover også bedre og bliver mindre stressede, fordi kroppen udløser endorfiner, som giver os overskud og får os til at slappe af rent fysisk.
Sang kan også give en intens følelsesmæssig oplevelse. Man kan komme igennem hele følelsesspektret fra melankoli og vrede til glæde og jubel, og det kan give en følelsesmæssig forløsning. Musik styrker immunforsvaret og skærper vores koncentration, hukommelse og opmærksomhed.

At synge øger blodgennemstrømingen og skaber samtidig mere energi, velvære og en følelse af sammenhold. Det kan endda få pulsen op og fremkalde sved. Når man synger sammen, drages alle ind i fællesskabet – ind i en fælles puls. Det er en inkluderende aktivitet, hvor alle er lige.

Sangens anti-stress virkning
Pia Scharling er konservatorieuddannet sangpædagog med speciale i sang og stresshåndtering. Hun udtaler, at sang fuldstændig som meditation, afspænding og intens åndedrætstræning har en fabelagtig evne til at berolige krop og sind. At mennesker, der ikke kunne drømme om at søge hjælp for stress-symptomer som kæbespændinger, søvnløshed og anspændthed, kommer og synger 45 minutter og har det bagefter markant bedre.

Stressforskerne er da også begyndt at få øjnene op for sang som stressfrigørende aktivitet. Indtil videre tyder deres forskning på, at vi kan opnå øjeblikkelig afstressning ved at synge og lytte til musik.
Sang udløser en række af de samme stoffer som løb, blandt andet endorfiner, der dæmper smerte, giver energi og øger velværet.

I Journal of Behavior Medicine har forskere fra Frankfurt Universitet publiceret deres undersøgelser af et sangkor. Koret trænede Mozarts Requiem og blev udsat for blodprøvetagning før og efter 60 minutters sangtræning. Der var tydeligt en øget mængde antistoffer i blodet efter træning i forhold til før. Desuden sås en stigning af hydrakortisonniveauet.

Sang på arbejdspladsen
Det bliver mere og mere brugt at synge på arbejdspladsen. Det kan fx være til et fyraftens- eller morgenmøde, som en event på et kursus eller som et kor en fast dag om ugen.
Korsang kan være et godt alternativ eller supplement til mere traditionelle former for fysisk aktivitet som for eksempel løb, roning eller fitness.

Udadtil kan sang og musik også være med til at brande virksomheden ved at give den et menneskeligt ansigt. Musikken kan dermed være til gavn for virksomheden både internt og eksternt.
Musik kan bruges som et ledelsesredskab, når man ønsker at fokusere på helheden, relationerne, glæden, samhørigheden og arbejdsidentiteten.

Arbejdsmiljøkonsulent og fysioterapeut Miriam Jul Rasmussen fortæller, at når sang og musik bruges aktivt på arbejdspladsen, udtrykker deltagerne ofte begejstring over at få “sunget igennem”, altså at få brugt deres sangstemmer, som kan have været gemt væk i årevis. Hun beretter, at mange også melder tilbage, at det er gavnligt at mødes på tværs af organisationen, at nogle bliver “høje” af det og synger resten af dagen, og at det løsner op for dagens spændinger både psykisk og fysisk.
Desuden er der flere, som oplever den gavnlige effekt af de tekniske øvelser, der styrker stemmens brug ved taler, møder og lignende.

Kilder: Berlingske, Krop+Fysik

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *