Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Søndag faldt det store spydspidsforlig på industriens område som bekendt på plads. Overenskomsten baner vejen for en række aftaler på det private område og indeholder ifølge Altinget.dk lidt større lønstigninger end tidligere aftaler.

Det var en håndfuld udmarvede forhandlere, der søndag kunne præsentere en aftale om en ny treårig overenskomst på industriens område.
“Hvis vi ser lidt trætte ud, så må I have os undskyldt, for det har været en lang nat. Men det har været en god nat i rigtigt godt selskab,” sagde Karsten Dybvad, administrerende direktør i DI, da han sammen med en sekundant og repræsentanter for arbejdstagerne tog imod pressen i Industriens Hus søndag eftermiddag.

DI, der repræsenterer industrivirksomhederne, og CO-Industri – der taler på vegne af industriarbejdere fra særligt 3F, Dansk Metal og HK/Privat – har forhandlet siden begyndelsen af januar og kunne lukke aftalen efter et døgns afsluttende forhandlinger hen over weekenden.
Overenskomstaftalen løber over tre år og indeholder en række nye tiltag i forhold til uddannelse, barsel og børns sygdom, og så sætter den retningen for lønudviklingen i de private overenskomster.

Mens de seneste tre overenskomster på industriens område har indeholdt minimumslønstigninger på mellem 1,10 og 1,80 kroner i timen hvert år, er arbejdstagerne med den nye aftale sikret, at timelønningerne stiger med minimum 2,00 kroner hvert af de kommende tre år.

Første skridt
Hvor store de reelle lønstigninger bliver, afhænger af de lokale forhandlinger på de enkelte virksomheder, hvor det vil blive bestemt, hvor meget der skal lægges oven i de årlige minimumsstigninger på to kroner i timen.

“Nu er det op til forhandlingerne ude på de enkelte arbejdspladser,” konstaterede Karsten Dybvad, der afviste, at man nu kan tage for givet, at der kommer solide lønstigninger bredt på det private område.
“Det synes jeg ikke, at vi har sendt et signal om,” sagde DI-direktøren.

Den indgåede overenskomst dækker cirka 230.000 ansatte på de 6.000 danske industriarbejdspladser, og den ventes i tråd med traditionen at sætte retningen for forårets øvrige overenskomstforhandlinger på det private område.
Det drejer sig blandt andet om aftaler for 110.000 beskæftigede i byggeriet, 80.000 i transportsektoren, 64.000 inden for finans og 45.000, der arbejder med handel og service.
Med overenskomsten på industriens områder ventes aftaler på øvrige områder at falde på plads i den kommende tid.

Uddannelse og mandschauvinisme
Industriaftalen indeholder 200 millioner kroner til uddannelse.
“Vi har talt rigtigt meget om uddannelse, og det har vi gjort, fordi det er vigtigt. Vores virksomheder er meget afhængige af, at de har dygtige medarbejdere. Så vi er meget glade for, at der er et betydeligt indhold af denne her aftale, hvor det handler om at dygtiggøre sig ved eksempelvis at løfte sig fra at være ufaglært til at være faglært,” sagde Karsten Dybvad.

Derudover sikres medarbejdere med minimum ni måneders anciennitet fuld løn under barsel, hvilket CO-Industri, der repræsenterer arbejdstagerne, håber vil betyde, at mænd vil tage mere barsel.
“Vi bliver jo tit beskyldt for i CO-Industri, at vi er sådan nogle mandschauvinister,” konstaterede Claus Jensen, formand for CO-Industri.

“Men vi har også denne gang skabt bedre muligheder for børnefamilierne ved at gøre barselsorloven til fuld løn i stedet for i stedet for et max-beløb. Det betyder rigtigt meget, hvis vi også skal have mændene til at tage noget bedre barsel,” fortsatte forbundsformanden, der også fremhævede, at aftalen forbedrer arbejdstagernes muligheder for at tage ekstra omsorgsdage.

Hårde, men gode forhandlinger
Både Karsten Dybvad og Claus Jensen, der er kendt for deres gode indbyrdes forhold, udtrykte tilfredshed med, at forhandlingerne nu er faldet på plads.
“Det er vel okay at sige, at det ikke har været helt nemme forhandlinger. Vi er trods alt startet for mere end fem uger siden. Men jeg synes, at vi har landet en aftale, som er en god aftale for begge parter,” sagde Karsten Dybvad, mens han skelede til Claus Jensen fra CO-Industri.
“Jamen jeg er helt enig,” replicerede Claus Jensen.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *