Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Beskæftigelsesministeriet har fremlagt beregninger der tilsyneladende viser, at danskerne tilbringer markant mindre tid på arbejde end i andre lande. Tallene stammer fra OECD, der selv skriver, at deres tal ikke kan bruges til at sammenligne niveauet i den gennemsnitlige arbejdstid på tværs af lande.

I et svar fra Beskæftigelsesministeriet til beskæftigelsesudvalget fremgår det, at danskere over en 50-årig livsperiode samlet set tilbringer 27,8 år i fuldtidsbeskæftigelse, hvilket ifølge opgørelsen er markant mindre end i andre lande. Svaret blev bragt i Børsen den 2. februar under overskriften ”OECD dræber dansk myte: I arbejder mindre end andre”.

Svaret hviler på en opgørelse over den gennemsnitlige årlige arbejdstid fra OECD. OECD skriver selv, at opgørelsen ikke bør bruges til at sammenligne niveauerne i arbejdstiden i de enkelte lande fordi datakilderne varierer på tværs af OECD-landene.

Samme advarsel finder man i Produktivitetskommissionen rapport. Produktivitetskommissionen udarbejdede derfor et nyt datagrundlag for bedre at kunne sammenligne arbejdstiden på tværs af lande.

Anvender man samme metode til opgørelsen af den årlige gennemsnitlige arbejdstid som Produktivitetskommissionen, viser det sig derimod, at den tid danskerne over et livsforløb på 50 år samlet set tilbringer i fuldtidsbeskæftigelse, ligger i den bedre halvdel af feltet af OECD-lande.

MH advarer mod ukritiske sammenligninger
Direktør Bjarne von Osmanski fra MH finder denne sag tankevækkende.
“Her går vi fra at blive udråbt som “halvdovne” i første omgang, hvorefter det viser sig, at vi faktisk befinder os i den bedre halvdel af feltet. Man kunne godt forvente et lidt højere faktatjek-niveau fra ministeriets side, når der udarbejdes svar til de politiske beslutningstagere i folketingets beskæftigelsesudvalg. Det er måske – også på denne baggrund – meget godt, at danskernes arbejdstid normalt ikke fastlægges ved en afstemning i Folketinget,” konstaterer Bjarne von Osmanski.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *