Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Sollys har en positiv effekt på humøret, lige som det forstærker knoglerne, giver vitaminer til hjernen og har en lang række andre helbredsmæssige fordele. Men naturligvis skal solbadning ske med måde og med en passende grad af beskyttelse.

Højt humør og bedre hukommelse
Som det er alment kendt, producerer kroppen D-vitamin, når den udsættes for sollys. Det har den brug for i forhold til at kunne optage kalk og fosfor og opbygge stærke knogler og tænder. Hvad der måske er mindre kendt er det faktum, at hjernens mange receptorer – eller modtagende nervetråde – opfanger D-vitaminet, som beskytter hjernecellerne og hæmmer betændelse. Fx gavner D-vitamin hukommelses-centret, hippocampus, samt det limbiske system, hvor dit følelsesmæssige opfattelsesområde er lokaliseret. Derfor har både din hukommelse og dit humør gavn af, at du får nok sollys.

Solens stråler aktiverer hudens forsvar
Huden bliver brun, fordi celler i huden udskiller stoffet melanin med henblik på at beskytte organismen. Melanin bremser helt op til 90 % af solens UV-stråler, så de ikke rammer dit arvemateriale og trænger ned i læderhuden.
5 % af solens stråler er UV-stråler, som er dem, der skader huden. Der findes flere forskellige slags. UVC-stråler standses af ozonlaget, mens UVA- og UVB-stråler når jorden og har en effekt på huden.

Det er vigtigt at få nok D-vitamin
Hvis du mangler D-vitamin, øges risikoen for sygdomme som osteoporosis (knogleskørhed), som omkring 25 % af alle kvinder over 55 år lider af. Utilstrækkelige mængder af D-vitamin kan desuden betyde hjerteproblemer, en dårligere metabolisme (stofskifte), langsom helbredelse af knogler og sår samt engelsk syge, især blandt børn.

Solens mange helbredende virkninger
Inden for de seneste 20 år er forskerne igen begyndt at interessere sig for kroppens psykologiske og biokemiske reaktion på solen og dens helbredende virkninger.
Fx dræber sollyset bakterier og er endda i stand til at gøre det gennem vinduesglas. Patienter på sollyse hospitaler bliver hurtigere raske.

Sollys øger produktionen af hvide blodlegemer, som hjælper med til at opbygge immunforsvaret. Lyset øger også mængden af de røde blodlegemer og fremmer blodcirkulationen, som igen nedsætter blodtrykket, fordi blodet flyder lettere. Desuden hjælper det på blodsukkeret.
Også kolesteroltallet påvirkes positivt af sollyset, fordi kroppen har brug for ultraviolette stråler til nedbrydelse af kolesterolen. Herved beskyttes hjertet og arterierne.
Sollyset stimulerer leveren ved at nedbryde giftstoffer, der kan fremkalde kræft og andre sygdomme. Desuden stimulerer det andre indre organer og kirtler som bugspytkirtlen, skjoldbruskkirtlen, mavesækken, nyrerne og binyrerne.

Solens stråler øger melatoninoptagelsen, hvilket blandt andet nedsætter aldringprocessen og forbedrer søvnkvaliteten. Lider du af ledsmerter på grund af fx gigt, kan du få lindring gennem sollyset, som opvarmer og løsner stive og ømme led. Sår heler hurtigere og bedre, og hudproblemer som blandt andet akne og eksem afhjælpes, når de udsættes for sollys.
Ifølge nye undersøgelser kan helt simple smerter lindres med sollys, lige som din fysiske tilstand kan optimeres, fordi sollyset øger mængden af ilt, som går ud til musklerne.
Desuden øger sollys produktionen af serotonin, som hjælper mod træthed og depression.

En kombination af sollys, frisk luft og motion har en positiv effekt på hjernen og nervesystemet. Så er du i en krævende periode, kan bevægelse i naturen i løbet af dagtimerne have en rigtig gavnlig virkning.
Det er et faktum, at sol kan forårsage hudkræft, men der er også en voksende videnskabelig bevidsthed om, at en sund påvirkning af solens ultraviolette stråler kan spille en afgørende rolle i forebyggelse og behandling af forskellige sygdomme, herunder også en række kræftsygdomme som bl.a. prostatakræft, brystkræft, livmoderkræft og mavekræft, lige som engelsk syge og tuberkulose succefuldt er blevet behandlet med sollys.

I solen med og uden beskyttelse
Nyere forskning viser, at det er både sundt og forsvarligt dagligt at solbade i 15 minutter uden solcreme.
Derudover bør du opholde dig i skyggen eller anvende solcreme med en passende solfaktor. Solfaktoren angiver, hvor længe du kan opholde dig i solen uden at blive forbrændt. Faktor 15 betyder fx, at det tager 15 gange længere for huden at blive rød, end hvis du ikke bruger solcreme.
Solens UV-stråler kan trænge igennem øjet. Her kan strålerne give både midlertidige og permanente skader, som i værste tilfælde kan udvikle sig til grå stær eller kræft i øjnene. Men solbriller med UV-beskyttelse sikrer, at du undgår dette.

Kilder: Illustreret Videnskab og www.alun.dk

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *