Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Et forsøg blandt seks kommuner skal ifølge Ritzau teste, hvorvidt flere vil kvitte smøgerne, hvis de får en økonomisk gevinst for deres stop

Fra januar 2018 sættes et nyt forsøgsprojekt i gang, hvor man tester, om en økonomisk belønning kan få flere til at kvitte cigaretterne. Det bliver i alt seks kommuner, der skal deltage i forsøget, hvor tre af kommunerne kører med økonomisk gevinst. Det er første gang, at rygere i Danmark får tilbudt en økonomisk belønning, hvis de kvitter røgen.

Målet er mere motivation
Med støtte fra Trygfonden skal Helsingør, Frederiksberg og Halsnæs give rygerne en økonomisk belønning, hvis de altså dropper cigaretterne. Imens Odense, Rødovre og Gladsaxe får støtte til at markedsføre rygestopskurser, hvor der ikke er nogen økonomisk gevinst. Efter et år skal resultaterne derved sammenlignes.

”Rygning er den største udfordring for folkesundheden. Derfor bliver vi nødt til at blive ved med at undersøge, hvordan vi hjælper med at nedbringe antallet af rygere, og især dem, der har sværest ved at stoppe,” siger forskningsoverlæge Charlotta Pisinger, Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Region Hovedstaden.

Hun håber på, at en økonomisk gevinst kan motivere rygerne til at stoppe. Det er netop motivationen til at stoppe, de traditionelle rygestopkurser har svært ved at få plantet i rygerne.
Trygfonden bidrager en bevilling på omkring 2,2 mio. kr., hvor de seks kommuner hver især modtager 102.000 kr. som støtte til projektet. Både kommunerne, der skal arbejde med den økonomiske gevinst, og de kommuner, der udelukkende arbejder med rygestopkurser.

Projektet møder blandet feedback
Inspirationen til projektet stammer fra udlandet, og bl.a. har amerikanske virksomheder tilbudt op til 10.000 kr. til de ansatte, der stoppede med at ryge. I Danmark bliver beløbet dog noget lavere, her får de nemlig 1200 kr. udbetalt. Dog får de udbetalt pengene i mindre portioner på 100-200 kr. ad gangen. Når de møder op, skal deres kulilteniveau i kroppen først måles, så man sikrer, at de er røgfri.

Forsøget møder dog kritik, b.la. fra formanden for sundhedsudvalget Liselott Blixt (DF), der mener, at det ikke vil have en effekt. Hun mener, at rygerne vil finde cigaretterne frem igen i fremtiden.
”Det projekt kan jeg ikke give min støtte til. Hvis det var så nemt at holde op med at ryge, så var der nok flere, der gjorde det. Det er ikke et par hundrede kroner, der gør, at folk holder op med at ryge,” siger hun.

Niels Them Kjær, der er projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, mener modsat, at selvom beløbet ikke er vanvittigt stort, kan det stadig være en faktor til at motivere rygerne.
”For nogle grupper kan 1200 kr. gøre en forskel. Det er vigtigt, at vi får det prøvet af,” siger han.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *