Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Svampen mætter, slanker og har en god fyldig smag, når den tilberedes. Den indeholder D-vitamin som den eneste ikke-animalske fødevare. Det er lige nu, det er sæson for svampeture i de danske skove. 

Vilde svampe, der vokser i sollys, indeholder som de eneste næringsplanter D-vitamin. Ny forskning vil i fremtiden gøre det muligt at tilføre dyrkede svampe store mængder D-vitamin. Hanne L. Kristensen, der er lektor på Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, har arbejdet på et forskningsprojekt med ultraviolet belysning af champignon. Formålet var at få svampene til at danne høje mængder af D-vitamin. ”De kilder, vi har til D-vitamin fra kosten, stammer ellers udelukkende fra animalske fødevarer, men vi fik banket en mængde D-vitamin ind i champignon, som svarer til laks, når de er bedst”, siger Hanne L. Kristensen.

Champignon slanker
Forskningen resultater er dog endnu ikke nået ud i butikkerne, så forbrugerne kan få glæde af dem. Men champignon har mange andre gode egenskaber. De slanker, indeholder vitaminer og mineraler, indeholder næsten ikke fedt og kun få kulhydrater og er lige så rige på protein som ærter og bønner.

Champignons slankende virkning er bevist på et amerikansk universitet, hvor man har sammenlignet tre forskellige diæter i fire uger og fundet ud af, at en diæt med et højt indhold af champignon gav vægttab og havde en god indvirkning på stofskiftet.

Fakta om svampe
• Portobello og markchampignon er de champignoner, der indeholder mest tørstof og derfor smager af mest.
• En hussvamp, der fyldte flere boligkarreer, er målt som verdens største organisme.
• Svampe er en vigtig del af det biologiske kredsløb. De spiser det organiske stof og laver det om til CO2. Uden svampe ville vi drukne i døde plantedele.
• Ny forskning tyder på, at champignon kan virke beskyttende mod kræft. Champignon har dog et naturligt indhold af phenylhydraziner, der generelt anses for at være kræftfremkaldende. Phenylhydraziner nedbrydes delvist ved opvarmning som ved konservering eller stegning.

Svampe kan dække vegetarers behov for nogle af de animalske fødevarers vitaminer
Svampe er hverken planter eller dyr, og de har en helt anden ernæringsprofil end grøntsager. Svampe har vitaminer, der findes i animalske fødevarer, men ikke i planter. Hvis du er vegetar, eller hvis du gerne vil spise lidt mere grønt og mindre kød, kan svampe dække nogle af de animalske fødevarers vitaminer ind, fortæller Hanne L. Kristensen.

Fyld svampe i omeletten
Champignon kan erstatte smagen af kød, fordi champignon ligesom kød har den tilfredsstillende umamismag, så man ikke mærker savnet af kød. Svampen smager godt, selvom den serveres med et minimum af andre ingredienser. Prøv en svampeomelet, der både mætter og glæder smagsløgene.

Spis svampen som snegl
Champignons à l’escargot er en fransk klassiker med champignon i rollen som kød. Tilberedningen er simpel. Skil stok og hatte, fyld hattene med hakket hvidløg og persille og rist hele molevitten i smør.

På svampetur i skoven
Det giver en ekstra dimension til måltidsoplevelsen at finde sine egne svampe i skoven. Men det kræver naturligvis indsigt i hvilke svampe, der er gode spisesvampe. På en guidet svampetur kan du få dine fund analyseret af en professionel og samtidig få en hyggelig dag i selskab med andre og med en tår kaffe undervejs.
Danmarks Naturfredningsforening har i oktober guidede svampeture i Jægersborg Hegn, Haderslev og Hareskoven. Læs mere på foreningens hjemmeside eller tjek din lokalavis, hvis du ikke bor i nærheden af et af de nævnte områder. Du kan også se kalenderen på www.visit(ditbynavn).dk

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *