Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Der har gennem tiderne været mange opfattelser af, hvordan vin påvirker hjernen og helbredet. Der er ingen tvivl om, at vin i for store mængder er skadeligt for helbredet. Men en ny bog baseret på forskning beskriver, hvordan vin i moderat mængde virker som styrketræning for hjernen.

I gennemsnit drikker hver dansker 55 flasker vin om året. Det vil sige lidt mere end en flaske om ugen. Vin udgør halvdelen af danskernes samlede alkoholindtag, så der er god grund til at tænke over, hvad det betyder for vores helse.
Mange vinnydere vil være begejstrede over den nye bog ”Neuroenology: How the Breain Creates the Taste of Wine”, skrevet af Gordon Shepherd, som er professor i medicin ved Yale University. Bogen forklarer nemlig, hvordan og hvorfor vin er som styrketræning for hjernen.

Sindet stimuleres af vindrikning
Ifølge Gordon Sheperd stimuleres sindet af vindrikning. Blandt andet trænes hukommelsen og mønstergenkendelsen. Gordon Sheperd fortæller, at molekylerne i vin mangler arom, hvilket gør, at tusindvis af smags- og lugtreceptorer stimuleres i munden. På den måde er det hjernen, der skaber smagsoplevelsen.

Forskningen, der ligger bag Sheperds beskrivelser, er baseret på neurovidenskab, biomekanik, fysiologi og traditionel ønologi (studiet af vin). Shepherd viser, at det at skabe smagen af vin involverer mere hjerneaktivitet end nogen anden form for menneskelig adfærd.

Smagen skabes af duftmolekyler
Sheperd forklarer det videnskabelige grundlag indgående i sin nye bog. Han begynder med at beskrive vinens bevægelser i munden. Derefter anvender han den seneste forskning for at forklare funktionen af den retronasale lugtesans og dens ekstraordinære evne til at skabe vinsmag.

Den retronasale lugtesans er vores evne til at opfatte smagsdimensioner. Det beskrives bedst som en kombination af lugtesansens og smagsløgenes funktion. Vi skaber smag fra duftmolekyler i vinen, der bevæger sig op gennem næsepassagen, når vinen kommer ind i munden. Det er også årsagen til, at vi bare behøver at dufte til en vin i glasset for at vurdere, om smagen er god.

Shepherd forklarer videre, hvordan de specifikke sensoriske stier i hjernen skaber et minde om vinen, og hvordan sproget bruges til at identificere og give et indtryk af vinens karakter. Han viser, at følelsen af nydelse er den endelige dommer over vinoplevelsen.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *