Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Ny forskning tyder på, at disciplin er vejen frem, når vægttabet skal holdes.

Det er svært at tabe sig, og mange har nok prøvet den ene slankekur efter den anden uden succes. Og når det endelig lykkes, er det svært at holde vægten nede. Størstedelen af de overvægtige, der taber sig, tager da også det hele på igen. Men nye forskningsresultater fra Københavns Universitet viser, hvad der skal til for at holde vægten nede.

Vi kan se, at de mennesker, der er gode til at holde vægten efter et vægttab, hverken spiser efter lyst, sult og mæthed eller efter en særlig slankekur. De betragter i stedet deres spisning som et redskab i en højere sags tjeneste. Deres vigtigste prioritet er at holde vægten, og derfor har de lavet deres egne systemer for, hvad de skal spise, hvor meget og hvornår. Det vigtigste er ikke nødvendigvis at blive mæt, men derimod ikke at tage på igen,” siger antropolog bag studiet, adjunkt Bodil Just Christensen fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitetet, der har lavet studiet med forskere fra Biomedicinsk Institut på Hvidovre hospital.

Faste rutiner er vigtige
Det er ikke banebrydende nyt, at man kan tabe sig eller holde vægten ved at have faste regler i hverdagen. Men resultaterne viser også, at de folk, der klarer sig godt, spiser efter en fast rutine med meget faste regler – og de afviger meget sjældent fra den.

De laver meget præcise aftaler med sig selv. Det kunne fx være, at hovedmåltider aldrig må fylde mere end 500 kalorier, eller at man kun må spise chokolade hver lørdag. Det kræver naturligvis en god portion disciplin.

I forbindelse med fedme er det vigtigt at blive klogere på, hvordan mennesker i praksis håndterer et vægttab. Kun fire procent vedligeholder et 10 procents vægttab over fire år, så der er et stort behov for at identificere, hvilke psykosociale faktorer der er afgørende over tid. Dette studie peger netop på, hvad der er vigtigt for vægt-vedligeholdelse, og hvad der tilsyneladende ikke er. De nye tilgange kan på sigt implementeres i klinisk praksis og anbefalinger, og vi bruger allerede de resultater, vi har fået fra studiet, til at guide vores deltagere i et større vægt-vedligeholdes-studie, vi i øjeblikket arbejder på,” siger lektor Signe Sørensen Torekov, der står bag undersøgelsen, til ku.dk.

Forskerne har i øvrigt ligeledes fundet frem til, at der er andre sammenhænge, som er afgørende for, at folk kan holde vægttabet på sigt ved faste regler. Det er især manglende støtte fra familien, et højt stressniveau og mange forpligtelser, der fører til vægtøgning igen.

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *