Postet & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Hoste, ondt i halsen, feber og hovedpine. Det får nok de fleste til at blive under dynen.  Vinteren og influenzasæsonen er nemlig stadig over os, og i de seneste uger har Statens Serum Institut registreret flere og flere tilfælde.

Men hvordan er man helt sikker på, at det er influenza – og ikke blot en slem omgang forkølelse? Ifølge eksperterne har influenza og forkølelse symptomer, der overlapper. I begge tilfælde har man typisk ondt i halsen, feber, løbende næse, og man nyser. Den store forskel er symptomernes alvorlighed.

”Et klart symptom på influenza er ømhed i musklerne og kroppen, og det kan gøre rigtig ondt. Muskel- og kropsømhed føles typisk meget mildt, hvis det overhovedet kan mærkes, ved en forkølelse,” siger Margarita Rohr, der underviser i medicin på New York University’s Langone Health.

Syg på få timer
Et andet klart symptom på influenza er, at symptomerne kommer meget hurtigt. Man kan føle sig rask på arbejdet, og når man går ud af døren, føler man sig pludselig syg. En forkølelse kommer typisk mere snigende.
”Du kan gå fra at føle dig rask til meget syg inden for få timer ved influenza,” siger Ian Tong, medicinsk chef ved Doctor On Demand.

Måske er det første symptom lidt hoste, indtil man hurtigt får feber, føler sig træt og øm i kroppen. Hvis man dog stadig kan tage sig sammen til at tage på arbejde, er det sandsynligvis ’bare’ en slem forkølelse.

”Ekstrem udmattelse er også en indikator på influenza. Dette symptom kan i nogle tilfælde vare i flere uger, hvor det samme symptom ved forkølelse kun føles meget mildt og begrænset, hvis man da overhovedet kan mærke det,” forklarer Margarita Rohr.

Sådan kan du lindre
Der findes medicin mod influenza, der kan afkorte sygdommen en smule, men den skal tages inden for de første 48 timer af sygdommen. Og ellers er der kun smertestillende medicin at ty til. Der er dog nogle få råd, som eksperterne giver videre og som måske kan lindre yderligere:

Hvile:
Sørg for at give kroppen masser af hvile, når du er syg. Det giver kroppen en chance for at bekæmpe infektionen og booste dit immunforsvar.

Væske:
Når du har influenza eller er forkølet, er det vigtigt at få væske. Man sveder nemlig og spiser måske ikke så meget. Derfor er væsken ekstra vigtig. Varme væsker kan også hjælpe kroppen og lindre en øm hals og hoste. Det samme gælder for supper med gode næringsstoffer i.

Medicin:
Man må lindre smerterne med lidt smertestillende, hostemedicin og næsespray.

Gå i bad:
Hvis du fryser meget eller omvendt har det varmt pga. feber, kan det være dejligt for dig at tage et varmt eller koldt bad.

Kontakt lægen:
Influenzasymptomer kan også minde om andre sygdomme såsom bronkitis, lungebetændelse eller bihulebetændelse, og så skal du kontakte lægen. Hvis du har smerter i brystet, er svimmel eller har vejrtrækningsproblemer, må du ikke tøve med at ringe. Hold også øje med, at du ikke får for høj feber.  

Kilde: Huffington Post

Tilbage til nyhedsoversigten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *